Erkend Adviseur Duurzaam Wonen

Als starter sta ik voor een dilemma: Het woningaanbod is beperkt, ik mag steeds minder lenen en de prijzen rijzen de pan uit! De huurprijzen stijgen jaarlijks en alleen de huisbaas wordt daar rijker van.

Het liefst heb ik een betaalbare woning in een vooroorlogse wijk in of rondom het centrum van de stad. De afstand tot het centrum van de stad mag niet te groot zijn want het uitgaansleven kan ik niet missen. Mijn gespaarde geld wil ik gebruiken om de woning in te richten.

Ik heb de W van Wonen gevraagd mij te helpen

Heb jij ook advies nodig? Neem contact op met de W van Wonen adviseur

Eerste woning kopen of huren: wat is de beste keus?

De adviseur gaf het advies goed na te denken over mijn woonwensen en toekomstplannen

 

 

Bij het kopen van je eerste woning is het belangrijk je woonwensen en toekomstplannen duidelijk in beeld te hebben zoals:

  • Vind ik het belangrijk vermogen op te bouwen?
  • Waar wil ik wonen en hoe lang wil ik er blijven wonen?
  • Blijf ik er alleen wonen of ga ik een keer samenwonen?
  • Wil ik voor een langere periode dezelfde maandlast?

Welke keuze is verstandiger en voordeliger? Samen met de adviseur van de W van wonen heb ik al deze zaken doorgesproken en afgewogen en ben tot het inzicht gekomen dat een woning kopen niet (veel) duurder hoeft te zijn dan een woning huren en dat ik met kopen vermogen opbouw.

Daarom zou ik toch wel graag een woning willen kopen. Maar waar ben ik nu beter mee: een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Wat zijn de verschillen?

Vanwege de goede bouwkundige kwaliteit twijfel ik om voor nieuwbouw te kiezen omdat dan alles nieuw is. Ook het feit dat alles naar eigen smaak kan worden ingericht vind ik een groot voordeel. En een nieuwbouwwoning stijgt sneller in waarde dan een bestaande woning.

Maar in het centrum staan geen nieuwbouw woningen en ik wil toch graag in het centrum wonen. Ik zou een "opknappertje" kunnen kopen zodat ik de woning geheel naar mijn eigen zin kan maken. Mijn pa en mijn broers willen me daarbij wel helpen denk ik.

Maak vrijblijvend kennis met onze adviseurs

Ga ik voor nieuwbouw of bestaande bouw? De verschillen op een rij

 

Ik wil graag mijn eerste huis kopen. Maar hoe kom ik als starter nog aan een huis? In de kijker aan zet wordt het een en ander uitgelegd! Duur video 19,41 minuten.

Zowel bij het kopen van een nieuwbouw als bestaande bouw komen er extra kosten bij kijken. Bij bestaande bouw komen de kosten van een keuken en badkamer nog bij. Deze zijn vaak als stelpost opgenomen. Ook de vloeren en wanden zijn niet afgewerkt. Het voordeel is dat je daar je eigen keuze in kan maken, het nadeel is dat je vaak duurder uit bent. Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren geen onderhoudskosten. Bij bestaande bouw kan er achterstallig onderhoud zijn, zit er een keuken in die mogelijk niet naar je zin is en zijn de wanden en vloeren ook niet hetgeen je wil!

Ontvang gratis een persoonlijke hypotheekberekening

Wil jij weten waar je aan toe bent? Vul het inventarisatieformulier hypotheek in en ontvang je persoonlijke hypotheekberekening, zodat je met een gerust hart op huizenjacht kan gaan.

Mijn voorkeur gaat uit naar een bestaande woning. Maar krijg ik een hypotheek?

Ik wil de zekerheid dat ik mijn hypotheek altijd kan blijven betalen, ook als ik onverwacht een lange tijd niet zou kunnen werken vanwege arbeidsongeschiktheid.

Ook wil ik mijn fiscale voordeel optimaal benutten door de belastingdienst zoveel mogelijk mee te laten betalen aan mijn hypotheek.

Neem vandaag nog contact op met de W van Wonen adviseurs

Welke hypotheek past bij mij?

 

 

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af. 

 

Je hoeft niet perse voor één hypotheekvorm te kiezen. De perfecte hypotheek is misschien wel een combinatie. Een hypotheek kun je voor een deel annuïtair en voor een deel lineair aflossen. De rente van de hele hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Met deze combinatie creëer je een hypotheek die gedurende de hele looptijd (nagenoeg) stabiele maandlasten heeft.

Wij vergelijken het aanbod van bijna alle geldverstrekkers en zorgen ervoor dat je zorgeloos en comfortabel kunt genieten van je woning. Meer weten?

Neem contact op
Klik hier voor de rente top 5
Download hypotheekbegrippen

De adviseur van de W van Wonen adviseerde mij voor Nationale Hypotheek Garantie te gaan vanwege de zekerheden die zij bieden en vanwege het feit dat geldverstrekkers dan een wat lager rentetarief hanteren, waardoor ik weer wat meer kan lenen.

Met NHG ben ik er zeker van dat ik een verantwoorde en betaalbare hypotheek krijg.

Maar is mijn inkomen wel toereikend?

Hulp nodig? Laat je adviseren door onze adviseurs

Wat is NHG? En wat kan ik maximaal lenen?

Je komt in aanmerking voor NHG als de marktwaarde van de woning niet hoger is dan 310.000 euro. Je weet dan zeker dat je nooit teveel leent en dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Je mag dus tot 100% van de waarde van de woning financieren.

 

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Naast de koopsom van de woning, zijn er bijkomende kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komt er zo’n 6 % aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moet je met eigen geld betalen.

Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 328.600 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Vraag hier het boekje aan: Haal meer energie uit je woning. Download hier het boekje 'haal meer energie uit je hypotheek'.

Kosten NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,7 % van de koopsom. Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn.

Klik hier voor de NHG brochure lenen en prettig wonen

Helaas kom ik op basis van mijn huidige salaris niet in aanmerking voor een hypotheek.

Volgens de adviseur zijn er nog diverse alternatieven, zoals een Startershypotheek, het kopen van een woning zonder grond, een familiehypotheek of een schenking van ouders. Ook borgstelling zou nog een optie kunnen zijn.

Ook speelt mijn voorlopig dienstverband (geen vast contract) nog een rol.

Heb jij ook advies nodig? Neem contact op met de W van Wonen adviseur

Kan ik een huis kopen met een laag inkomen? Wat zijn de mogelijkheden?

Beschik je over eigen geld, dan kun je dit (gedeeltelijk) inbrengen, maar heb je dat niet, dan zijn er nog andere mogelijkheden zoals:

 

Schenking van je ouders: Je ouders mogen tot 103.643 euro belastingvrij schenken mits je dit bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. De regels rondom schenken zijn best ingewikkeld. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden.

Borgstelling: je ouders staan dan borg voor je hypotheek echter niet alle geldverstrekkers ondersteunen deze constructie.

Een huis kopen zonder grond: Je koopt de woning en je huurt de grond. Voor je huis sluit je een hypotheek en betaal je rente en aflossing. Voor het gebruik van de grond betaal je een canon, huur. Zowel de rente voor je huis als de huur voor de grond zijn fiscaal aftrekbaar!

Starterslening, wat is dat?: Dit is een aanvullende hypotheek van de gemeente die het gat dicht tussen de hypotheek van de geldverstrekker en de aankoopkosten van het huis. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing . Klik hier voor meer informatie over Starterslening.

Wat is een Familiehypotheek: dit is een hypotheek waarbij je ouders je een deel van de koopsom van je huis lenen, schenken of een combinatie hiervan. Je ouders krijgen op deze manier een mooie rente op hun spaargeld! Wil je meer weten, neem contact op met een adviseur van de W van Wonen.

Download hypotheekbegrippen

Is een vast contract noodzakelijk?

De adviseur van de W van Wonen heeft aangegeven dat ik met mijn werkgever in gesprek moet over mijn contract. Want voor het verkrijgen van een hypotheek is een vast contract of een zogenaamde intentieverklaring noodzakelijk

Voor de bank is dit de zekerheid dat ik nu en in de toekomst inkomen hebt om de maandlasten te kunnen betalen.

Laat je adviseren door onze professionele adviseurs

Ik heb geen vast contract, kan ik toch een huis kopen?

Heb je geen vast contract, dan zijn er toch een aantal mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Huis kopen zonder vast contract. Heb je geen vast contract, dan kan de werkgever een intentieverklaring afgeven. Hierin verklaart hij de intentie te hebben het tijdelijk contract na afloop om te zetten in een vast contract. Een aantal geldverstrekkers is bereid hierop toch een hypotheek te verstrekken. Uiteraard moet je inkomen voldoende zijn om een hypotheek te krijgen.

 

Ik ben ZZP’er, kan ik een huis kopen? Ook als starter?
Er zijn diverse geldverstrekkers die je een hypotheek verstrekken als je nog maar 1 kalenderjaar ZZP’er bent. Je kan dan kiezen tussen een lager percentage, 80% zonder opslag of 100% met een opslag percentage. Sluit je je hypotheek af met NHG, dan kan je zelfs tot 100% van de woningwaarde lenen, mits je toetsinkomen dit toelaat.
Ben je 1 jaar ZZP’er dan moet je je cijfers aantonen met een prognose van een accountant. Met deze gegevens wordt er een inkomensverklaring opgesteld. Je arbeidsverleden wordt dan ook meegenomen in de beoordeling.

Ben je langer dan 3 jaar actief als ZZP’er, dan wordt er gekeken naar de gemiddelde winst van de afgelopen 3 jaar. De adviseur van de W van Wonen kan je exact aangeven welke geldverstrekker in jouw situatie de beste is.

Vraag hier de checklist aan: Hypotheek aanvragen als ZZP'er

Eerder heeft de adviseur van de W van Wonen aangegeven dat een Starterslening mogelijk een oplossing zou kunnen bieden.

Eerste vereiste is dan wel dat de gemeente ook een Starterslening verstrekt, want niet iedere gemeente heeft een Starterslening!
De gemeente waar ik woon verstrekt gelukkig wel een Starterslening.

Gratis oriёnterend gesprek? Maak een afspraak

Een Starterslening kan uitkomst bieden aan startende woningkopers

Een Starterslening is een initiatief van gemeentes of provincie om een startende woningkoper te helpen. De Starterslening is een lening die je in staat stelt om nét iets extra’s te lenen voor het kopen van een woning. Het is geen subsidie maar een lening die je moet terugbetalen naast je hypotheek. De Starterslening dicht het gat tussen de hypotheek die je van de geldverstrekker krijgt en de aankoopkosten van het huis dat je op het oog hebt.

 

 

Wat is een Starterslening?
De Starterslening bestaat uit 2 delen:

1) Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
2) Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
Voor beiden heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

De aflossing van je Starterslening betaal je de eerste 3 jaar met de Combinatielening, de Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als op de Combinatielening af. De rente staat 15 jaar vast en de gehele looptijd is 30 jaar.

Nadeel Starterslening: de rente van de Starterslening is nu hoger dan de rente van een hypotheek!

Niet iedere gemeente neemt deel aan de Starterslening. Op de website van SVn lees je meer over de Starterslening en kun je zien of je ervoor in aanmerking komt.

Download hypotheekbegrippen

Een ander alternatief voor de Starterslening zou Duokoop kunnen zijn. Met Duokoop koop ik de woning en huur ik de grond. En is na verloop van tijd mijn inkomen gestegen, dan koop ik de grond er alsnog bij!

Dit is de nieuwe manier om je huis te kopen

Duokoop is alleen mogelijk in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie.

Hulp nodig? Laat je adviseren door een van onze adviseurs

Huis kopen met Duokoop?

Kom je niet in aanmerking voor sociale huur en vind je particuliere huur te duur? En kun je geen hypotheek krijgen om een geschikte woning te kopen? Dan is Duokoop de oplossing!

Met Duokoop koop je het huis en huur je de grond onder het huis. Je sluit een hypotheek op het huis bij de bank, waarvoor je rente en aflossing betaalt. Op de grond los je niets af maar betaal je een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de grond, waardoor je een lagere maandlast hebt. De canon (pacht) die je betaalt voor het gebruik van de grond is aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

 

Met Duokoop kan je een woning met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot maximaal 310.000 euro financieren (als je inkomen dit uiteraard toelaat) en kan worden toegepast voor woningen tot 580.000 euro met NHG in combinatie met Duokoop.

De grondwaarde mag nooit meer zijn dan 50% van de totale waarde van de woning. 

Is je inkomen toereikend om ook de grond erbij te kopen dan is dat op elk gewenst moment mogelijk. Het is geen verplichting! Je betaalt dan de waarde van de grond van dat moment, doch nooit minder dan wat de grond waard was bij aankoop van de woning.

Als je de woning wilt verkopen kun je deze met en zonder Duokoop aanbieden. De keuze is aan de koper. Wil de koper de woning met grond kopen? Geen probleem!

Download hypotheekbegrippen

Bereken maandlasten met Duo rekentool

Ik heb ook nog een kleine studieschuld van zo’n 15.000 euro? Zou de geldverstrekker daar moeilijk over doen?

Moet ik wel doorgeven dat ik een studieschuld heb?

En als ik dat niet doe, ben ik dan strafbaar?

Laat je adviseren door een van onze professionele adviseurs

Kan ik een hypotheek aanvragen met studieschuld?

Bij de berekening van het maximale leenbedrag wordt rekening gehouden met de rente en aflossingen van je studieschuld.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR, maar die je moet melden aan je adviseur. Verzwijg je jouw studieschuld en heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan je ingeval van een restschuld geen aanspraak hierop maken!

 

Hypotheek afsluiten met studieschuld
Een geldverstrekker vraagt je meest recente bankafschriften bij je op en daar staan de afschrijvingen van Duo vermeld. Heb je dan verzwegen dat je een Duo hebt, dan kan je de hypotheek misschien ook wel vergeten!

Heb je nog een klein bedrag open staan van je studieschuld, dan is het verstandiger dit bedrag in te lossen voordat je een huis koopt. Er wordt namelijk gekeken naar de oorspronkelijke schuld en niet naar het bedrag dat al is ingelost!

Rood staan op de bank of op je creditkaart hebben ook invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook een abonnement met een smartphone wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek. Heb je een telefoon waar je 250 euro of meer voor moet afbetalen, dan wordt dit geregistreerd bij BKR waardoor je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen.

Ik speel graag op zeker. Daarom wil ik de zekerheid dat ik mijn hypotheek altijd kan blijven betalen, ook als ik onverwacht een lange tijd niet zou kunnen werken vanwege arbeidsongeschiktheid.

Als ik over een paar jaar ga samenwonen wil ik niet hebben dat mijn partner de hypotheeklast niet meer kan betalen mocht ik onverhoopt komen te overlijden.

Meer weten? Maak een afspraak met een adviseur van de W van Wonen

Huis gekocht? Welke verzekeringen heb je nodig?

Risico van overlijden
Als alleenstaande heb je niet direct een overlijdensrisicoverzekering nodig. Maar wil je bij een onverhoopt overlijden de woning toch schuldenvrij achterlaten, dan is een overlijdensrisicoverzekering daarvoor de oplossing. De verzekeraar keert uit als je overlijdt binnen de looptijd van de verzekering.

Bereken hier je premie

Risico van ziekte, ongeval of werkloosheid
Een woonlastenverzekering verzekert je tegen het risico van een dalend inkomen als gevolg van ziekte, ongeval of werkloosheid. De verzekering vangt de woonlasten op en vormt daarmee een aanvulling op een WIA-uitkering of werkloosheidsuitkering. Heb je een eigen bedrijf of werk je als ZZP'er, dan is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers.

 

Woonhuisverzekering: dekt schade door brand, diefstal, storm en bliksem, alles wat aard en nagelvast zit is opstal. De rest is inboedel. Ook is garantie tegen onderverzekering mogelijk.

Inboedelverzekering: dekt schade door brand, diefstal, storm en lekkage in woning, tuin of schuur (mits beveiligd met een goed slot). Met garantie tegen onderverzekering ben je altijd voldoende verzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering: Dekt schade die je bij iemand anders veroorzaakt waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld een dakpan van je huis valt door storm op iemands hoofd!

Ongevallenverzekering: Stel je krijgt een ongeval waardoor je in een rolstoel terecht komt, dan moeten waarschijnlijk de deuren verbreed worden, een traplift en noem maar op. Omdat je direct een uitkering krijgt kan je met de uitkering ook een deel van je hypotheek inlossen, waardoor je de maandlasten naar beneden kunt brengen.

Rechtsbijstandverzekering: dekt de kosten voor het verlenen van juridische bijstand. Daarnaast kunnen de kosten die gemaakt worden bij het inhuren van externe deskundigen of advocaten gedekt worden door deze verzekering samen met de kosten van een gerechtelijke procedure.

Bereken hier je verzekeringspakket