Nieuwbouw of bestaande bouw kopen?

Vanwege de goede bouwkundige kwaliteit kun je overwegen om voor nieuwbouw te kiezen: alles is dan nieuw. Ook het feit dat alles naar eigen smaak kan worden ingericht is een groot voordeel.
Bovendien stijgt de waarde van een nieuwbouwwoning doorgaans dan die van een bestaande woning.

Als je echter graag in het centrum wilt wonen, is het belangrijk op te merken dat daar doorgaans geen nieuwbouw beschikbaar is. In dat geval kun je overwegen een bestaande woning te kopen die wat renovatie nodig heeft, zodat je deze volledig naar je eigen smaak kunt aanpassen. Misschien zijn je ouders of broers bereid om je daarbij te ondersteunen?

GA JE NIEUWBOUW OF BESTAANDE BOUW KOPEN?

Overweeg je de aanschaf van een woning, maar twijfel je tussen nieuwbouw of bestaande bouw kopen? Laten we de verschillen eens op een rij zetten:

DE VERSCHILLEN OP EEN RIJ

BESTAANDE BOUW

 • Meestal kun je over de prijs onderhandelen. Voor een bestaand huis betaal je ‘kosten koper,’ wat onder andere overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten, advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek en de kosten voor de transportakte omvat.
 • Een bestaande woning kun je van binnen en van buiten bekijken voordat je beslist.
 • Bij een bestaand huis teken je één koopovereenkomst.
 • Samen met de verkoper bepaal je wanneer je de sleutel krijgt van je nieuwe huis, waardoor je precies weet wanneer je kunt verhuizen.
 • Bestaande woningen hebben al een tuin, vloer, keuken en badkamer. Ook de woonomgeving is al ingericht.
 • Als je een ouder huis koopt, kunnen er extra kosten voor onderhoud ontstaan.

 NIEUWBOUW

 • De prijs is meestal niet onderhandelbaar. Je koopt ‘vrij op naam,’ waarbij de kosten voor de kadastrale uitmeting, BTW en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek voor jouw rekening zijn.
 • Bij een nieuwbouwhuis maak je je keuzes op basis van een (digitale) bouwtekening.
 • De koopovereenkomst voor nieuwbouw bestaat uit twee delen: een voor de grond en een voor het huis. Telkens wanneer een deel van het huis is gebouwd (bijvoorbeeld de verdiepingsvloer), betaal je een gedeelte, mogelijk via een bouwdepot dat aan je hypotheek is gekoppeld.
 • Een nieuwbouwhuis moet meestal nog worden gebouwd, en je weet van tevoren niet precies wanneer de oplevering zal plaatsvinden.
 • Als eerste bewoner kun je zelf de keuken en badkamer kiezen, maar de woonomgeving is vaak nog niet volledig afgewerkt, bijvoorbeeld omdat er nog geen trottoir is.
 •  Nieuwbouw vereist doorgaans de eerste jaren weinig onderhoud omdat alles nieuw is.

Zowel het kopen van nieuwbouw en bestaande bouw brengen unieke voordelen en overwegingen met zich mee. Uiteindelijk hangt de keuze af van jouw persoonlijke voorkeuren, budget en tijdslijnen. Het is verstandig om zorgvuldig te overwegen welke optie het beste bij jouw situatie past voordat je de stap zet om een woning te kopen.

GERICHT ZOEKEN NAAR JE DROOMWONING.
STEL EERST EEN WENSENLIJSTJE SAMEN

 • ;WAT IS JE BUDGET?
 • ;WELK ENERGIELABEL MOET DE WONING HEBBEN?
 • ;WAAR MOET DE BUURT AAN VOLDOEN?
 • ;WAT IS DE AFSTAND WOON-WERK
 • ;WAT ZIJN JE EISEN AAN HET OPENBAAR VERVOER?
 • ;HOE GROOT MOET DE WONING ZIJN?
 • ;HOEVEEL SLAAPKAMERS WIL JE HEBBEN?
 • ;VAN WELK BOUWJAAR MOET DE WONING ZIJN?

WIL JE EEN VRIJBLIJVEND EN GRATIS GESPREK MET EEN ADVISEUR?

GERICHT ZOEKEN NAAR EEN NIEUWBOUWWONING

 • ;WAT ZIJN JE WOONWENSEN? WAT IS JE BUDGET?
 • ;WAAR MOET DE BUURT AAN VOLDOEN? AFSTAND WOON-WERK
 • ;GA OP ZOEK NAAR NIEUWBOUWWONINGEN
 • ;WONING GEVONDEN: KOOP- EN AANNEMINGSOVEREENKOMST
 • ;FINANCIEREN VAN JE NIEUWBOUWWONING
 • ;DE OPLEVERING VAN JE NIEUWBOUWWONING
 • ;BELANGRIJKE VERZEKERINGEN

 MEEST GESTELDE VRAGEN NIEUWBOUW

WELKE EXTRA KOSTEN KAN JE VERWACHTEN BIJ EEN NIEUWBOUWWONING?

Naast de aankoopprijs van de grond en de woning en het eventuele meerwerk, zoals een aanbouw, extra grote berging of een dakkapel, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. Denk aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de rente tijdens de bouw of kosten voor een opleveringskeuring. En vergeet natuurlijk ook de inrichting van je huis en de tuin niet, zodat het helemaal jouw of jullie droomplekje wordt!

HOEVEEL EIGEN GELD HEB JE NODIG VOOR EEN NIEUWBOUWWONING?

Voor het kopen van een huis, nieuwbouw of bestaande bouw, heb je eigen geld nodig. Waarom? Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde (de koopsom) lenen voor de koop van een huis. Dat betekent dat je bijkomende kosten zoals notaris- of taxatiekosten, overdrachtsbelasting (alleen bij een bestaande woning), een bouwkundige of opleveringskeuring uit eigen middelen moet betalen. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van het huis dat je koopt. De bijkomende kosten voor een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom.

Wil je energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, doorvoeren, dan kun je tot maximaal 106% van de woningwaarde (na toepassen energiebesparing) lenen.

HOE FINANCIER JE DE EXTRA KOSTEN?

Voor je nieuwbouwwoning kun je maximaal de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt bepaald door de aankoopsom + de extra opties (meerwerk) die je toevoegt aan de ‘basiswoning’. Het meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. Ook eventuele bouwrente  kun je meefinancieren.

De bouwrente zelf is niet fiscaal aftrekbaar; de rente over een eventuele lening hiervoor wel. Kosten als advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, de kosten voor een opleveringskeuring of het eventueel verlengen van de hypotheekofferte* moet je uit eigen middelen betalen. Bij de aanvraag van de hypotheek moet je kunnen aantonen dat je deze kosten ook zelf kunt betalen.

HOE BETAAL JE DE REKENINGEN TIJDENS DE BOUW?

Als de bouw van je is begonnen, komen gedurende de bouwperiode de facturen voor de bouw binnen. Zodra de hypotheekakte is getekend, wordt van het hypotheekbedrag eerst de grond betaald en eventuele andere kosten die de bouwer al heeft gemaakt voor de start. Het bedrag dat overblijft, wordt in een bouwdepot gestort. Van deze aparte rekening kun je gedurende de bouw van je nieuwbouwhuis de facturen van de bouwer betalen, maar bijvoorbeeld ook van de keukenleverancier. Materialen die vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade, kun je betalen uit het bouwdepot. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel. 

KAN JE EXTRA LENEN VOOR DE INRICHTING VAN JE WONING?

Meerwerk dat de waarde van je woning verhoogt, kun je meefinancieren in je hypotheek. Denk aan een uitbouw of een apart toilet. Dit zit niet in de ‘basiswoning’, maar kun je wel als extra optie aan het bouwplan van jouw woning toevoegen. Het gaat dan om materialen die vastzitten in je huis en niet weg te halen zijn zonder schade. Gordijnen, banken, lampen, enzovoort, moet je dus uit eigen middelen betalen. Maak dus vooraf een goede inschatting van wat je mee kunt financieren en wat je zelf moet betalen en wat past binnen je budget en financiële mogelijkheden

WANNEER GA JE BETALEN VOOR MIJN WONING?

Je gaat voor de hypotheek betalen, als de hypotheek daadwerkelijk is afgesloten en de nieuwbouwwoning op jouw naam staat. De ontwikkelaar geeft aan wanneer de grond wordt overgedragen en de bouw kan beginnen. Je gaat dan naar de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte. De bouw kan beginnen en de hypotheek gaat lopen. Vanaf dat moment ga je maandelijks hypotheekrente en aflossing betalen.

BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK EN BEKIJK HET RENTEOVERZICHT VAN MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS

OMDAT WIJ SAMENWERKEN MET MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS ZIJN WIJ VOLLEDIG ONAFHANKELIJK

WIL JE EEN PERSOONLIJKE BEREKENING OP MAAT AFGESTEMD OP JOUW WENSEN?

De W van Wonen