Kopen of huren?

Als starter sta ik voor een dilemma: Het woningaanbod is beperkt, ik mag steeds minder lenen en de prijzen rijzen de pan uit! De huurprijzen stijgen jaarlijks en alleen de huisbaas wordt daar rijker van.

Het liefst heb ik een betaalbare woning in een vooroorlogse wijk in of rondom het centrum van de stad. De afstand tot het centrum van de stad mag niet te groot zijn want het uitgaansleven kan ik niet missen. Mijn gespaarde geld wil ik gebruiken om de woning in te richten.

Ik heb de W van Wonen gevraagd mij te helpen

Eerste woning kopen of huren: wat is de beste keus?

“De adviseur gaf het advies goed na te denken over mijn woonwensen en toekomstplannen”

 

Bij het kopen van je eerste woning is het belangrijk je woonwensen en toekomstplannen duidelijk in beeld te hebben zoals:

  • Vind ik het belangrijk vermogen op te bouwen?
  • Waar wil ik wonen en hoe lang wil ik er blijven wonen?
  • Blijf ik er alleen wonen of ga ik een keer samenwonen?
  • Wil ik voor een langere periode dezelfde maandlast?

Welke keuze is verstandiger en voordeliger? Samen met de adviseur van de W van wonen heb ik al deze zaken doorgesproken en afgewogen en ben tot het inzicht gekomen dat een woning kopen niet (veel) duurder hoeft te zijn dan een woning huren en dat ik met kopen vermogen opbouw.

Daarom zou ik toch wel graag een woning willen kopen. Maar waar ben ik nu beter mee: een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Wat zijn de verschillen?

Wil je meer uitleg over de verschillende levensfasen en de daarbij behorende risico’s?
Vraag dan hier het magazine Levensfasen op.

De W van Wonen