Laag inkomen

Helaas kom ik op basis van mijn huidige salaris niet in aanmerking voor een hypotheek.

Volgens de adviseur zijn er nog diverse alternatieven, zoals een Startershypotheek, het kopen van een woning zonder grond, een familiehypotheek of een schenking van ouders. Ook borgstelling zou nog een optie kunnen zijn.

Ook speelt mijn voorlopig dienstverband (geen vast contract) nog een rol.

Kan ik een huis kopen met een laag inkomen? Wat zijn de mogelijkheden?

Schenking van je ouders:
Je ouders mogen tot 28.947 euro belastingvrij schenken mits je dit bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. De regels rondom schenken zijn best ingewikkeld. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden.
Daarnaast mogen zij ook nog een bedrag schenken van 28.947 euro schenken als vrij besteedbaar bedrag.

Borgstelling:
je ouders staan dan borg voor je hypotheek echter niet alle geldverstrekkers ondersteunen deze constructie.

Een huis kopen zonder grond:
Je koopt de woning en je huurt de grond. Voor je huis sluit je een hypotheek en betaal je rente en aflossing. Voor het gebruik van de grond betaal je een canon, huur. Zowel de rente voor je huis als de huur voor de grond zijn fiscaal aftrekbaar!

Starterslening, wat is dat?:
Dit is een aanvullende hypotheek van de gemeente die het gat dicht tussen de hypotheek van de geldverstrekker en de aankoopkosten van het huis. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing . Klik hier voor meer informatie over Starterslening.

Wat is een Familiehypotheek:
Dit is een hypotheek waarbij je ouders je een deel van de koopsom van je huis lenen, schenken of een combinatie hiervan. Je ouders krijgen op deze manier een mooie rente op hun spaargeld! Wil je meer weten, neem contact op met een adviseur van de W van Wonen.

Wil je meer uitleg over de verschillende levensfasen en de daarbij behorende risico’s?
Vraag dan hier het magazine Levensfasen op.

De W van Wonen