Starterslening

Eerder heeft de adviseur van de W van Wonen aangegeven dat een Starterslening mogelijk een oplossing zou kunnen bieden. Eerste vereiste is dan wel dat de gemeente ook een Starterslening verstrekt, want niet iedere gemeente heeft een Starterslening!
De gemeente waar ik woon verstrekt gelukkig wel een Starterslening.

Een Starterslening kan uitkomst bieden aan startende woningkopers

Een Starterslening is een initiatief van gemeentes of provincie om een startende woningkoper te helpen. De Starterslening is een lening die je in staat stelt om nét iets extra’s te lenen voor het kopen van een woning. Het is geen subsidie maar een lening die je moet terugbetalen naast je hypotheek. De Starterslening dicht het gat tussen de hypotheek die je van de geldverstrekker krijgt en de aankoopkosten van het huis dat je op het oog hebt.

Wat is een Starterslening?
De Starterslening bestaat uit 2 delen:

1) Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening
2) Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.
Voor beiden heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

De aflossing van je Starterslening betaal je de eerste 3 jaar met de Combinatielening, de Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de Starterslening als op de Combinatielening af. De rente staat 15 jaar vast en de gehele looptijd is 30 jaar.

Nadeel Starterslening: de rente van de Starterslening is nu hoger dan de rente van een hypotheek!

Niet iedere gemeente neemt deel aan de Starterslening. Op de website van SVn lees je meer over de Starterslening en kun je zien of je ervoor in aanmerking komt.

Wil je meer uitleg over de verschillende levensfasen en de daarbij behorende risico’s?
Vraag dan hier het magazine Levensfasen op.

De W van Wonen