Maandlasten verlagen
Onze maandlasten willen we naar beneden brengen om daarmee een leuke aanvulling op ons
pensioen te creëren.
Kunnen wij op onze leeftijd de hypotheek nog oversluiten naar een lagere rente?
MAANDLASTEN VERLAGEN VAN JE HYPOTHEEK!
HOE DOE JE DAT?
JE HYPOTHEEKRENTE VERLAGEN KAN DOOR:

JE HYPOTHEEK OVERSLUITEN
Als de hypotheekrente lager ligt dan toen je je hypotheek afsloot, is oversluiten misschien interessant. Oversluiten betekent dat je een nieuw rente-aanbod opvraagt bij een andere hypotheekaanbieder. In het gunstigste geval levert dat aanbod je een lagere rente en/of een beter passend hypotheekproduct op.
Let op: als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, moet je wel een boeterente betalen voor het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast maak je bijkomende kosten, zoals notaris- en taxatiekosten. Het is belangrijk dat je deze kosten binnen een redelijke termijn terugverdient.
RENTEMIDDELING
Bij rentemiddeling kan een huiseigenaar de boete bij oversluiten uitsmeren over de nieuwe rentevaste periodes in plaats dat deze direct betaald moeten worden. Afhankelijk hoe hoog de boete is kan het aantrekkelijk zijn voor woningeigenaren om hun hypotheek over te sluiten.
Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de eigen geldverstrekker
Rentemiddeling of oversluiten?
Omdat rentemiddeling slechts een administratieve handeling is, zijn de kosten beperkt. In vergelijking met oversluiten is de besparing vaak minder groot. Bij middeling hou je immers dezelfde hypotheek en bank, terwijl je bij oversluiten de hypotheek opnieuw kunt samenstellen.


BOETEVRIJ AFLOSSEN OP JE HYPOTHEEK
Wat ook kan lonen, is om extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee verlaag je de openstaande hypotheekschuld, waardoor je over een kleiner bedrag rente en aflossing gaat betalen.
Dit betekent dat je hypotheeklasten maandelijks wat lager uitvallen. Let wel op dat extra aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij kan. Ook is extra aflossen niet altijd de gunstigste optie. Bij een (bank)spaarhypotheek is het bijvoorbeeld niet slim om tussentijds af te lossen.
ZORG VOOR EEN LAGERE RISICOKLASSE
De risicoklasse voor jouw hypotheek wordt bepaald op basis van de verhouding tussen jouw hypotheekbedrag en de waarde van je woning. De risicoklasse is bepalend voor hoeveel jij aan renteopslag bovenop de basisrente gaat betalen. Hoe hoger je risicoklasse, hoe hoger je rentepercentage. Overigens geldt dat alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.
Je kunt twee dingen doen om je risicoklasse en daarmee je rentepercentage te verlagen:
- Laat door middel van de WOZ-waarde van je woning of een taxatie aan je hypotheekverstrekker zien dat je woningwaarde is gestegen.
- Los geld af op je hypotheek, waardoor je totale hypotheekschuld daalt.

BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK EN BEKIJK HET RENTEOVERZICHT VAN MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS
OMDAT WIJ SAMENWERKEN MET MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS ZIJN WIJ VOLLEDIG ONAFHANKELIJK
