Van koopwoning naar koopwoning

Als we willen verhuizen naar een mooi appartement, komen we dan nog wel in aanmerking voor een hypotheek?

 

En wat voor hypotheek zou dat zijn?
Voor hoe lang kunnen we de rente dan vastzetten?
Zou dat ook een aflosvrije hypotheek kunnen zijn?

Van koopwoning naar koopwoning

Voor NHG mag  je tot 100% van de marktwaarde van de woning financieren doch niet meer dan 405.000 euro. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 429.300 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Je moet dit extra bedrag wel in energiebesparende maatregelen steken. Download hier het boekje: Haal meer energie uit je woning.

De kosten voor NHG (borgtochtprovisie) zijn 0,6% van het hypotheekbedrag. Daarmee heb je een vangnet voor als je door onvoorziene omstandigheden je maandlast niet meer kan betalen of bij gedwongen verkoop er een restschuld over blijft.

 

Ontvang je nu of binnen 10 jaar AOW en wil je een andere woning kopen?
Als je al AOW ontvangt of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt en een andere woning wilt kopen, dan kun je te maken krijgen met aangescherpte financieringsregels. Hierdoor kan het krijgen van een hypotheek voor een nieuwe woning moeilijker zijn, zelfs als je nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan je huidige lasten. NHG heeft voor deze specifieke situatie een nieuwe manier van toetsen ontwikkeld, waardoor je in veel gevallen wél een passende hypotheek met NHG kunt krijgen.

Er wordt getoetst of je inkomen voldoende is om je werkelijke hypotheeklasten te dragen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. De adviseur van de W van Wonen kan je alle mogelijkheden uitleggen en weet welke geldverstrekkers deze mogelijkheid namens NHG aanbieden.

De W van Wonen