Erkend Adviseur Duurzaam Wonen

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Milieu Centraal helpt je kiezen.

Vloerisolatie

 

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Met vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt 250 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het mogelijk.

Hoe kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

 • een advies over welke vloerisolatie voor jouw woning geschikt is
 • een schatting van de jaarlijkse besparing op je energierekening,
 • een schatting van de eenmalige kosten,
 • tips over hoe je aan de slag kunt.

Op welke manier kan jij je vloer isoleren, wat kost het en hoeveel bespaar je ermee? 

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte: het is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening en woon je comfortabeler. Als je de zolder verwarmt, is het voordeel in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 800 euro per jaar. Bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 450 euro.

Dakisolatie

 

Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

 • een advies over welke dakisolatie voor jouw woning geschikt is,
 • een schatting van de jaarlijkse besparing op je energierekening,
 • een schatting van de eenmalige kosten,
 • tips over hoe je aan de slag kunt.

Ontdek of (betere) dakisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort dakisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het? 

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: de warmte blijft in huis, je hebt een lagere energierekening en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt!

Spouwmuurisolatie

 

Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Daarmee bespaar je zo’n 260 euro per jaar (prijspeil 2019). In 3 jaar heb je de investering dus terugverdiend! 

Hoe kan ik mijn spouwmuur het beste isoleren?

 • een advies over welke spouwmuurisolatie voor jouw woning geschikt is,
 • een schatting van de jaarlijkse besparing op je energierekening,
 • een schatting van de eenmalige kosten,
 • tips over hoe je aan de slag kunt.

Ontdek of (betere) spouwmuurisolatie voor jouw huis een goed idee is. Welk soort spouwmuurisolatie is geschikt, wat bespaar je en wat kost het? 

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe 

Dubbel glas, HR++ glas en triple glas

 

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat

Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, geef je zo'n 300 euro per jaar minder uit aan je energierekening. 

Met HR++ glas bedoelt Milieu Centraal HR++ dubbel glas met 2 isolatielagen. Triple glas heeft 3 isolatielagen en wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.

Ontdek welk isolatieglas bij jouw woning past. Ook: wat kost het en wat bespaar je?

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De afgelopen 5 jaar zijn ze zo'n 25 procent goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. 

Zonnepanelen

 

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Investeren in zonnepanelen geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 6% op een spaarrekening.

Ontdek je of zonnepanelen op jouw dak kunnen en wat het je kost en oplevert.

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Milieu Centraal zet op een rij waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt. Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler

Zonneboiler

 

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is ee millieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4-personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 330 kg C)2- uitstoot.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Ontdek of een zonneboiler voor jou geschikt is, hoe groot je opslagvat moet zijn en wat het kost en opbrengt. 

Een hr-ketel was de standaard als je op zoek ging naar een nieuwe cv-ketel. Hr-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt.

Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen

 

De nieuwe norm is verwarming zónder aardgas, hybride, warmtepompsubsidie.

Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Wonen zonder aardgas

 

We gaan wonen zonder aardgas! De alternatieven voor je vertrouwde hr-ketel zijn er al. Milieu Centraal zet op een rij wat er in je huis gaat veranderen. En we laten voor 2 voorbeeldwoningen zien wat het kost om je huis aardgasvrij te maken én wat het je oplevert. Klaar om te beginnen? Gebruik dan ons stappenplan naar een aardgasvrij huis.

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 35 tot 50 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Volledige warmtepomp

 

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (lagetemperatuur-verwarming). Andere soorten warmtepomp zijn: een hybride warmtepomp, ventilatiewarmtepomp.

Is een warmtepomp iets voor mij?