Nationale Hypotheek Garantie

De adviseur van de W van Wonen adviseerde mij voor Nationale Hypotheek Garantie te gaan vanwege de zekerheden die zij bieden en vanwege het feit dat geldverstrekkers dan een wat lager rentetarief hanteren, waardoor ik weer wat meer kan lenen. Met NHG ben ik er zeker van dat ik een verantwoorde en betaalbare hypotheek krijg. Maar is mijn inkomen wel toereikend?

Wat is NHG? En wat kan ik maximaal lenen?

Je komt in aanmerking voor NHG als de marktwaarde van de woning niet hoger is dan 405.000 euro. Je weet dan zeker dat je nooit teveel leent en dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Je mag dus tot 100% van de waarde van de woning financieren.

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Naast de koopsom van de woning, zijn er bijkomende kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komt er zo’n 6 % aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moet je met eigen geld betalen.

Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 429.300 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Vraag hier het boekje aan: Haal meer energie uit je woning. Download hier het boekje ‘haal meer energie uit je hypotheek’.

 

Kosten NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,6 % van de koopsom. Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn.

De W van Wonen