Studieschuld en hypotheek

Ik heb ook nog een kleine studieschuld van zo’n 15.000 euro? Zou de geldverstrekker daar moeilijk over doen?

Moet ik wel doorgeven dat ik een studieschuld heb?

En als ik dat niet doe, ben ik dan strafbaar?

 

KUNNEN WIJ EEN HUIS KOPEN ALS WE EEN STUDIESCHULD HEBBEN?

Geleend voor 1 juli 2015

 • In dat geval moet je je studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Je studieschuld telt voor 0,65% mee bij je maandlasten.
 • Stel dat je geboren bent in 1985 en een studieschuld van € 25.000 hebt. Dan wordt ervan uitgegaan dat je per maand 0,65% van €25.000, oftewel € 162,50 aan DUO betaalt. Die € 162,50 wordt van je maximale maandelijkse hypotheeklast afgetrokken.
 • Je kunt daardoor € 162,50 x 12 maanden x 30 jaar = € 58.500 minder aan hypotheek krijgen.

Geleend na 1 juli 2015

Heb je binnen het nieuwe leenstelsel geleend, dan telt je studieschuld voor 0,35% mee bij  je maandlasten. De weging is lager, omdat dat je in het nieuwe leenstel je studieschuld in 35 jaar mag terugbetalen. van je studieschuld waardoor je maandlasten lager zijn.

Bij € 25.000 studieschuld betaal je per maand 0,35% van € 25.000, oftewel € 87,50, aan DUO. Dat bedrag wordt afgetrokken van je maximale maandelijkse lasten.

Nu kan je € 87,50 x 12 maanden x 30 jaar = € 31.500 minder hypotheek krijgen.

Sinds eind 2021 is je studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk. Banken kunnen vanaf nu je studieschuld, met jouw toestemming, rechtstreeks bij DUO opvragen.

Rood staan op de bank of op je creditkaart hebben ook invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook een abonnement met een smartphone wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek. Heb je een telefoon waar je 250 euro of meer voor moet afbetalen, dan wordt dit geregistreerd bij BKR waardoor je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen.

BEREID JE GOED VOOR!
VRAAG HET HYPOTHEKEN ABC” AAN

 • ;HYPOTHEEKVORMEN
 • ;RENTEVARIANTEN
 • ;NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE
 • ;WAT IS EEN STARTERSLENING
 • ;DUOKOOP: OP EEN ANDERE MANIER EEN HUIS KOPEN
 • ;HOEVEEL HYPOTHEEK KAN IK KRIJGEN
 • ;IK BEN ZZP 'ER: KAN IK EEN HUIS KOPEN
 • ;WIE BETAALT JE HYPOTHEEK ALS JIJ HET NIET MEER KAN
 • ;ENERGIEBEWUST WONEN
 • ;HOE VERDEEL JE BEZITTINGEN BIJ TROUWEN OF PARTNERSCHAP

Klik op de downloadknop om het gratis  E-book hypotheken ABC op te vragen.

WIL JE EEN VRIJBLIJVEND EN GRATIS GESPREK MET EEN ADVISEUR?

BEREID JE GOED VOOR!
VRAAG HET GRATIS STAPPENPLAN AAN

 • ;FINANCIELE MOGELIJKHEDEN BESPREKEN
 • ;EERST KOPEN OF VERKOPEN
 • ;BETSAANDE BOUW OF NIEUWBOUW
 • ;WEL OF GEEN AANKOOPMAKELAAR
 • ;HUIZEN BEZICHTIGEN
 • ;ONDERHANDELEN EN BOD UITBRENGEN
 • ;VOORLOPIG KOOPCONTRACT TEKENEN
 • ;BELANG VAN EEN BOUWKUNDIGE KEURING
 • ;JE HUIS LATEN TAXEREN
 • ;DE OVERDRACHT VAN JE HUIS

Klik op de downloadknop om het gratis  stappenplan op te vragen.

RENTEPERCENTAGE

Het percentage dat bepaalt hoeveel rente over studieschulden moet worden betaald, wordt elk jaar opnieuw vastgesteld

Op 1 januari 2023 zal de rente voor het eerst sinds invoering van het leenstelsel hoger dan nul zijn, deze stijgt dan naar 0,46 procent. Als je nog onder het oude stelsel van voor 2015 valt, is dit percentage 1,78 procent. 

KLAAR MET JE STUDIE

Als je klaar bent met je opleiding hoef je je lening niet direct terug te betalen. Je hebt  nu eerst tijd om een baan te vinden  voordat je gaat aflossen. Dit heet de aanloopfase, en begint op 1 januari nadat je klaar bent met je opleiding en duurt twee jaar.
Voorbeeld: ben je klaar op 1 september 2021, dan begint aanloopfase op 1 januari 2022 en eindigt die op 1 januari 2024. In aanloopfase hoef je niet af te lossen. De aflosfase komt na de aanloopfase.

In de aanloopfase wordt er wel rente berekend over je schuld.

AFBETALINGSREGELS DE IE GELDEN VANAF 2012

Indien je tussen 1 september 2009 en 1 september 2015 voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen voor een hbo- of wo-opleiding, val je onder de onder de afbetaalregels die gelden vanaf 2012.Als je onder het oude stelsel valt, heb je 15 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen. Er wordt in beginsel van je verwacht dat jij je gehele studieschuld aflost. Het minimum aflosbedrag per maand is dus de hoogte van de schuld, gedeeld door 15 jaar, gedeeld door 12 maanden. DUO moet echter rekening houden met je draagkracht.  Dit betekent dat je per maand niet meer hoeft te betalen dan 12% van het extra inkomen boven het minimumloon. Het inkomen van je eventuele partner telt altijd mee bij de berekening van de draagkracht. Je kunt er altijd voor kiezen om sneller af te lossen.

AFLOSFASE NIEUWE STELSEL

Aflosfase voor studenten die onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering vallen

Als je onder het nieuwe stelsel valt, krijg je meer tijd om af te lossen. De verplichte aflostermijn is 35 jaar. Als je onder het nieuwe stelsel valt hoef je per maand nooit meer dan 4% van je extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen. Het inkomen van je eventuele partner telt altijd mee bij de berekening van je draagkracht. Je kunt er altijd voor kiezen om sneller af te lossen.

KWIJTSCHELDING STUDIESCHULD

Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden.

JOKERJAREN

Je kan er voor kiezen om zogeheten “jokerjaren” in te zetten. Dit is een mogelijkheid om binnen de aflostermijn, het terugbetalen van je studieschuld tijdelijk stop te zetten. Je kan het terugbetalen van je studieschuld minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten. De rente over je schuld blijft lopen. De maximale terugbetalingstermijn van 15 jaar of 35 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden die je hebt ingezet.

OVERGANGSREGELING

Als je een studieschuld hebt opgebouwd onder de voorwaarden van het oude stelsel en je start met een masteropleiding of andere bacheloropleiding onder de voorwaarden van het nieuwe stelsel, heb je een keuze. Je kan er voor kiezen om de studieschuld die je hebt opgebouwd af te lossen volgens de oude regels of volgens de nieuwe regels.

KABINETSPLANNEN STUDIEFINANCIERING 2023
Wat betekent het voor mij?

Het kabinet heeft plannen om de basisbeurs weer in te voeren. En er zijn meer plannen, ook voor studenten in het mbo. Met het beantwoorden van een paar vragen krijg je een indruk van wat dit voor jou betekent

NAAR DE KABINETSPLANNEN

START HIER DE VRAGENLIJST

WAAROM EEN STUDIESCHULD SNEL TERUGBETALEN?
Wat betekent het voor mij?

Schuldenvrij: Niets is zo fijn als schuldenvrij zijn. op latere leeftijd heb je hierdoor minder lasten, waardoor je echt in vrijheid kan leven.

Zekerheid: Natuurlijk kan je ervoor kiezen om met dit geld te beleggen, maar rendement is nooit verzekerd. Als je extra aflost op je studielening weet je zeker dat je de rente niet meer betaald.

Minder belemmering hypotheek: Je studieschuld heeft een minder zware weging op je hypotheek als andere schulden, maar het heeft een negatief effect op je leenbedrag. Kortomaflossen als je echt in deze moeilijke tijd een huis wilt kopen,

 

BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK EN BEKIJK HET RENTEOVERZICHT VAN MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS

OMDAT WIJ SAMENWERKEN MET MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS ZIJN WIJ VOLLEDIG ONAFHANKELIJK

WIL JE EEN PERSOONLIJKE BEREKENING OP MAAT AFGESTEMD OP JOUW WENSEN?

De W van Wonen