Studieschuld

Ik heb ook nog een kleine studieschuld van zo’n 15.000 euro? Zou de geldverstrekker daar moeilijk over doen?

Moet ik wel doorgeven dat ik een studieschuld heb?

En als ik dat niet doe, ben ik dan strafbaar?

Kan ik een hypotheek aanvragen met studieschuld?

Bij de berekening van het maximale leenbedrag wordt rekening gehouden met de rente en aflossingen van je studieschuld.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR, maar die je moet melden aan je adviseur. Verzwijg je jouw studieschuld en heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan je ingeval van een restschuld geen aanspraak hierop maken!

Hypotheek afsluiten met studieschuld
Een geldverstrekker vraagt je meest recente bankafschriften bij je op en daar staan de afschrijvingen van Duo vermeld. Heb je dan verzwegen dat je een Duo hebt, dan kan je de hypotheek misschien ook wel vergeten!

Heb je nog een klein bedrag open staan van je studieschuld, dan is het verstandiger dit bedrag in te lossen voordat je een huis koopt. Er wordt namelijk gekeken naar de oorspronkelijke schuld en niet naar het bedrag dat al is ingelost!

Rood staan op de bank of op je creditkaart hebben ook invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook een abonnement met een smartphone wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek. Heb je een telefoon waar je 250 euro of meer voor moet afbetalen, dan wordt dit geregistreerd bij BKR waardoor je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen.

De W van Wonen