Verbouwen of verhuizen?

Ons huis wordt te klein als we gezinsuitbreiding krijgen!!
We staan dan voor de keuze: Gaan we onze woning verbouwen of kopen we een andere woning?
Hoe kunnen we een eventuele verbouwing financieren?

VERBOUWEN of VERHUIZEN?

HOE FINANCIEREN WE DAT

Zo kom je erachter wat voor jou de beste keuze is


Je bent niet meer helemaal tevreden met je woning en verhuizen speelt door je hoofd. Maar je woning verbouwen of opknappen kan misschien ook. Om de juiste keuze te maken, is het handig jouw mogelijkheden en de voor- en nadelen van verbouwen of verhuizen op een rij te zetten. 

Of je nou kiest voor verbouwen of verhuizen, het is verstandig om eerst je woonwensen en budget te bepalen. Wat mis je in je huidige woning? Wil je in een andere buurt wonen, meer ruimte of grotere tuin? Welke van de wensen zijn te realiseren met een verbouwing en welke alleen met een verhuizing?

Wat wil je bereiken met een verhuizing of verbouwing?

Een verhuizing betekent een mooi nieuw begin, maar ook afscheid nemen van een vertrouwde omgeving. Met een verbouwing kun je lekker blijven wonen waar je woont, maar misschien moet je wel tijdelijk je huis uit.  Niet iedereen is even goed bestand tegen wekenlang in de troep of zonder keuken zitten. Of tegen de spanning van bezichtigen en bieden op deze markt.’

VERHUIZEN

Voordelen verhuizen

 • Wil je weg uit je buurt of stad, een tuin op het zuiden of een twee-onder-een-kap woning in plaats van een tussenwoning? Dit lukt je alleen door te verhuizen.
 • Koop je een huis dat precies voldoet aan je woonwensen, dan ontkom je aan een verbouwing.
 • Woon je op een populaire locatie in een instapklare woning? Er zijn nog steeds voldoende kopers, dat maakt de kans groot dat jij jouw huis snel kwijt bent voor een goede prijs.

Nadelen verhuizen

 • Heb je een gezellige wijk of hele leuke buren? Die laat je achter bij een verhuizing.
 • Voor een verhuizing moet je van alles regelen: een nieuwe hypotheek, verzekeringen en natuurlijk de verhuizing zelf.
 • Verkoopt jouw huis minder snel dan gedacht? Dan krijg je wellicht te maken met dubbele woonlasten.
 • Een huis verkopen kost geld en een huis kopen ook.
 • Soms moet je alsnog klussen in je nieuwe woning.
 • Met de gestegen hypotheekrente kan het zijn dat jouw huidige rente een stuk lager is dan de actuele rente. Controleer of jij jouw hypotheek mag meenemen, anders is verhuizen financieel ongunstig.

  VERBOUWEN

  Voordelen verbouwen

  • Woon je prettig in jouw wijk? Dan is het fijn als je er kunt blijven wonen.
  • Door een verbouwing verhoog je vaak de woningwaarde van jouw huis.
  • Ook het verduurzamen van je woning verhoogt de waarde. Het verlaagt je maandlasten en je kunt hiervoor vaak subsidie aanvragen.
  • Een verbouwing maakt je huis mooier en comfortabeler, zonder dat je hiervoor hoeft te verhuizen.
  • Je kunt ruimte creëren door b.v een uitbouw of dakkapel en energiezuinig!

  Nadelen verbouwen

  • Een verbouwing brengt veel stress, rommel en herrie met zich mee.
  • Soms kun je tijdens de verbouwing niet in je huis blijven.
  • Verbouwen is duur. Aannemers rekenen hoge prijzen en het is mogelijk dat de kosten van de verbouwing hoger zijn dan de waardestijging van je huis.
  • Bovendien hebben aannemers het druk. Als je pech hebt kan het zo een jaar duren voordat je aan de beurt bent.
  • Niet elke verbouwing is toegestaan en soms heb je toestemming nodig van de gemeente.
  • Het kost geld. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig.

   

  WIL JE EEN VRIJBLIJVEND EN GRATIS GESPREK MET EEN ADVISEUR?

  JE VERBOUWING FINANCIERENEN? ER ZIJN DIVERSE INTERESSANTE FINANCIERINGSOPTIES.

  MET SPAARGELD

  De financiering van uw verbouwing met spaargeld kost je niets. En voor de spaarrente hoef je het momenteel niet te laten. Het is wel belangrijk spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

  En heb je meer dan 57.000 euro gespaard (per partner), dan is investeren in het huis zelfs aan te raden

  OVERWAARDE / HYPOTHEEK

  Door de stijging van de huizenprijzen (en/of door aflossen) hebben huizenbezitters een flinke overwaarde opgebouwd. Voor de financiering van een verbouwing kun je de overwaarde (deels) opnemen.

  Wel moet je rekening houden met kosten voor afsluiten, notaris en taxatie. Dit maakt financiering met een hypotheek interessant bij verbouwkosten vanaf ongeveer € 25.000,-. Kies je daarbij voor een bouwdepot, dan is voorschieten van de kosten niet nodig.

  VERBOUWINGSLENING

  Wie een lager bedrag nodig heeft voor de verbouwing, kan een verbouwingslening overwegen. Voor een consumptief krediet betaal je geen afsluitkosten. Ook als er binnen de hypotheek geen ruimte is voor een verhoging, kan een verbouwlening uitkomst bieden

  De leenrente is hoger dan de hypotheekrente. Daarbij benadert de verbouwingslening steeds meer de hypotheek door een langere looptijd en een vaste rente en maandbedrag. De rente van een verbouwlening is daarmee, onder voorwaarden, ook fiscaal aftrekbaar.

  Voor een verbouwingslening betaal je geen afsluitkosten. En wist je dat de leenrente bij een investering in je huis onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is?

  De looptijd van deze lening is daarnaast beperkt tot 10 of 15 jaar. Deze optie is hierdoor met name interessant voor verbouwingskosten tot ongeveer € 25.000,-

  BESTAANDE HYPOTHEEK VERHOGEN en ENERGIEBESPAARLENING NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE

  Door uw bestaande hypotheek te verhogen kunt u geld vrijmaken voor een verbouwing. Dit is uiteraard niet oneindig. De nieuwe hypotheek moet passen binnen de actuele hypotheeknormen. Voor het verhogen van de hypotheek betaal je afsluitkosten. Ook moet u mogelijk opnieuw een notaris en taxateur inschakelen.

  De hypotheekrente is onder voorwaarden ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Door de afsluitkosten is financiering met de hypotheek interessant bij verbouwkosten vanaf ongeveer € 25.000,-

  DEZE AANPASSINGEN VOEGEN DIRECT WAARDE TOE AAN JE HUIS

  Een aanbouw aan je huis:

  De oppervlakte van je huis is van invloed op je woningwaarde. Vergroot je de oppervlakte met een aanbouw, bijvoorbeeld voor een ruimere woonkamer of extra slaapkamer, dan verhoogt dit direct je woningwaarde met 60 tot 100% van de verbouwingskosten.

  Een dakkapel plaatsen

  Een dakkapel verhoogt (meestal) je woningwaarde, vooral als je de ruimte als (extra) slaap-, werk- of studeerkamer kunt gebruiken. Schatting waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing.

  Verduurzamen door Isolatie en zonnepanelen

  Investeren in de duurzaamheid van je huis betaalt zich op verschillende manieren terug. Allereerst in een lagere energierekening en meer comfort, maar je verhoogt er ook de waarde van je huis mee, met wel 70 tot 100% van de verbouwingskosten.

  Zonnepanelen verbeteren je energielabel en daarmee de waarde van je huis. Een zonnepanelensysteem gaat minimaal 25 jaar mee, maar de investering verdien je sneller terug.

  Een nieuwe keuken

  Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra’s, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis.

  Badkamer en toilet

  Ook de waardevermeerdering die een nieuwe badkamer of toilet oplevert, is niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Ondanks dat is een gemoderniseerde badkamer of toilet vaak een beter visitekaartje bij een bezichtiging.

  Zonnepanelen

  Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en draag je bij aan een beter energielabel. Behoorlijk zelfs, want het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’. Hierbij is het van belang te beseffen dat hoe groter je woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.

  ENERGIEZUINIG WONEN DOE JE ZO

  Zuinige ketel

  Wist je dat zo’n ketel een gemiddeld huishouden € 200 tot € 400 euro per jaar kan besparen? Wil je het helemaal goed doen, ga dan voor de combiketel (die verwarmt ook water), liefst eentje die op een zonneboiler kan worden aangesloten.
  Dubbel- of HR glas

  Wanneer je in een gemiddelde tussenwoning enkel glas vervangt door HR++-glas, bespaar je jaarlijks circa € 240 op je stookkosten.

  Isolatie

  Combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie, dan kun je een flinke sprong maken op de labelladder. Een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie kost volgens  Milieu Centraal eenmalig € 2.200, terwijl het je jaarlijks € 370 kan opleveren. Isoleer je het dak van een doorsneerijtjeshuis, dan investeer je € 4.000, maar bespaart het je volgens de Rijksoverheid jaarlijks gemiddeld € 500 aan stookkosten.

  Zonnepanelen

  Met zonnepanelen wek je je eigen energie op en draag je bij aan een beter energielabel. Behoorlijk zelfs, want het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’. Hierbij is het van belang te beseffen dat hoe groter je woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.

  Hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp is een duurzaam energiesysteem dat warmte uit de lucht, water of grond omzet in bruikbare warmte voor in huis, via het cv-systeem of kraanwater bijvoorbeeld. Voor zo ’n warmtepomp moet je wel al minimaal label C hebben. Wil je een volledig elektrische, dan is label B verplicht.

  Ventilatiesysteem

  Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe belangrijker het is dat het goed wordt geventileerd. Met een speciaal ventilatiesysteem waarmee je warmte terugwint, bijvoorbeeld. Zo’n WTW-installatie (Warmte Terug Winnen) geleidt warme langs koude lucht, waardoor de warmte weer terugkomt met instromende lucht. Heel duurzaam en ook nog eens goed voor je energielabel.

  BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK EN BEKIJK HET RENTEOVERZICHT VAN MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS

  OMDAT WIJ SAMENWERKEN MET MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS ZIJN WIJ VOLLEDIG ONAFHANKELIJK

  WIL JE EEN PERSOONLIJKE BEREKENING OP MAAT AFGESTEMD OP JOUW WENSEN?

  De W van Wonen