Grond verzilveren

Hoe kunnen we de overwaarde uit de woning halen?

 

Is met deze overwaarde de verduurzaming te financieren?

Kunnen we dat geld ook (deels) besteden voor de studie van Marlies?

Wat voor consequenties heeft dat voor de belastingaftrek?

Hoe verzilver ik de grond van mijn woning?

Door je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker, kan je de grond van je woning door verkopen aan de Nederlandse Grondbank. Vervolgens huur je de grond weer van de Grondbank. Voor het huren van de grond betaal je een rentevergoeding (canon) die weer fiscaal aftrekbaar is.

Op deze manier kan je geld vrijmaken voor aanvulling op je pensioen, het betalen van de studiekosten van de kinderen, het verduurzamen van je woning. Het geld mag je dus vrij besteden.

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je boete betalen. Heb je een hoge boete? Neem dan zeker contact op met de W van Wonen! Zij kunnen u van een goed advies voorzien!

Met Duokoop kan je een woning met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot maximaal 405.000 euro financieren (als je inkomen dit uiteraard toelaat) en kan worden toegepast voor woningen tot 567.000 euro met NHG in combinatie met Duokoop. De grondwaarde mag nooit meer zijn dan 40% van de totale waarde van de woning.

Ben je in staat om de grond weer terug te kopen dan is dat op elk gewenst moment mogelijk. Het is geen verplichting! Je betaalt dan de waarde van de grond van dat moment, doch nooit minder dan wat de grond waard was bij aankoop van de woning. Als je de woning wilt verkopen kun je deze met en zonder Duokoop aanbieden. De keuze is aan de koper. Wil de koper de woning met grond kopen? Geen probleem!

 

De W van Wonen