Hypotheekvormen

Mijn voorkeur gaat uit naar een bestaande woning. Maar krijg ik een hypotheek?
Ik wil de zekerheid dat ik mijn hypotheek altijd kan blijven betalen, ook als ik onverwacht een lange tijd niet zou kunnen werken vanwege arbeidsongeschiktheid.
Ook wil ik mijn fiscale voordeel optimaal benutten door de belastingdienst zoveel mogelijk mee te laten betalen aan mijn hypotheek.

Welke hypotheek past bij mij?

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af.

Je hoeft niet perse voor één hypotheekvorm te kiezen. De perfecte hypotheek is misschien wel een combinatie. Een hypotheek kun je voor een deel annuïtair en voor een deel lineair aflossen. De rente van de hele hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Met deze combinatie creëer je een hypotheek die gedurende de hele looptijd (nagenoeg) stabiele maandlasten heeft.

Wij vergelijken het aanbod van bijna alle geldverstrekkers en zorgen ervoor dat je zorgeloos en comfortabel kunt genieten van je woning. Meer weten?

De W van Wonen