Hoeveel kunnen we lenen?

Heb je je droomhuis gevonden dan komt de vraag wat kan je maximaal lenen en welke geldverstrekker heeft de beste voorwaarden voor jou?

Belangrijk om te weten:
Wij van de W van Wonen bieden je een gratis bouwkundig rapport aan als je de hypotheek door ons laat verzorgen!

HOEVEEL KUNNEN WIJ LENEN?

Maximale lening wordt bepaald door de woning, het gezamenlijk inkomen, de hypotheekrente en jullie financiële verplichtingen

Heb je het huis van je dromen gevonden en wil je het huis kopen? Of ben je nog op zoek en wil je je hypotheek berekenen? Het geeft duidelijkheid als je vooraf berekent hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo voorkom je dat je in de verkeerde prijscategorie naar een huis zoekt. Ook je maandlasten en het inbrengen van eigen geld zijn belangrijk.

Bereken online met onze rekentool eenvoudig hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook weet je meteen de geschatte bruto maandlasten.

De uitkomsten van bepaalde (maximale) berekeningen hoeven echter niet de wens te zijn. Antwoorden op onderstaande vragen zijn minstens net zo belangrijk (wellicht zelfs belangrijker) voor jouw persoonlijke uitkomsten.

Het inkomen is allesbepalend. Hoeveel je verdient is van belang, maar ook op welke manier. Ben je in loondienst met een vast contract, ben jij een flexwerker, of een ZZP’er met een bloeiend bedrijf?

Ook de waarde van de woning, het (gezamenlijk) inkomen, de hypotheekrente en jullie financiёle verplichtingen bepalen het maximaal te lenen bedrag.

bij een gezamenlijk inkomen telt het inkomen van de meest verdienende partner voor 100% mee en voor de  minstverdienende partner voor 90% bij de berekening van de maximale hypotheek.

 

Je mag 100% van de waarde van de woning lenen. Dat betekent dat de kosten koper (k.k.), zoals notariskosten, kosten hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting. voor eigen rekening zijn. In totaal komt het meestal neer op zo’n 4 tot 6% van het aankoopbedrag van de woning.


Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en koop jij een bestaande (starters)woning (tot €400.000,-). Dan hoef je geen  overdrachtsbelasting te betalen.


Tot een maximale koopsom van 405.000 euro kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Investeer je in energiebesparende voorzieningen? Dan is de maximale kostengrens 429.300 euro.

 

BEREID JE GOED VOOR!
VRAAG HET GRATIS STAPPENPLAN AAN

 • ;FINANCIELE MOGELIJKHEDEN BESPREKEN
 • ;EERST KOPEN OF VERKOPEN
 • ;BETSAANDE BOUW OF NIEUWBOUW
 • ;WEL OF GEEN AANKOOPMAKELAAR
 • ;HUIZEN BEZICHTIGEN
 • ;ONDERHANDELEN EN BOD UITBRENGEN
 • ;VOORLOPIG KOOPCONTRACT TEKENEN
 • ;BELANG VAN EEN BOUWKUNDIGE KEURING
 • ;JE HUIS LATEN TAXEREN
 • ;DE OVERDRACHT VAN JE HUIS

Klik op de downloadknop om het gratis  stappenplan op te vragen.

WIL JE EEN VRIJBLIJVEND EN GRATIS GESPREK MET EEN ADVISEUR?

Een minder bekende optie om de maandlasten te verlagen, is kiezen voor een langere looptijd. Met de Startershypotheek van a.s.r. is het mogelijk om de looptijd van de lening te verlengen tot maximaal 40 jaar. Door de aflossing over een langere periode uit te smeren, worden de maandlasten lager. Omdat de hypotheek langer loopt, betaalt de klant wel langer en in totaal meer rente. Aan het einde van de looptijd is de hele lening afbetaalt. Momenteel is de Startershypotheek van a.s.r. de enige in de markt met een looptijd van 40 jaar.

WAAR WORDT EEN HYPOTHEEK OP GEBASEERD?
  • Je inkomen.
  • Type dienstverband.
  • Je leeftijd.
  • De waarde van de woning.
  • De rentestand en de looptijd van de te betalen rente.
  • Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Eventuele schulden, bijvoorbeeld een  leasecontract of een studieschuld.
HOEVEEL EIGEN GELD HEB JE NODIG?

Je maximele lening is 100% van de woningwaarde. Hiermee is je hypotheek niet voldoende om de volledige aankoopprijs plus alle bijkomende kosten te betalen. Je hebt dus altijd eigen geld nodig!

Heb je geen eigen geld voorhanden? Kijk of jouw gemeente een Starterslening biedt.

Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan hebben ouders de mogelijkheid om eenmalig €28.947 (2023) belastingvrij te schenken. Het geld moet worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis of voor de aflossing van de hypotheek.

WAT ZIJN DE MAANDELIJKSE LASTEN VAN EEN EIGEN WONING?

Naast de maandelijkse rente en aflossing heb je ook te maken met aanvullende woonlasten. Denk aan belastingen, verzekeringen en energiekosten.

Huis kopen of verkopen – welke belastingzaken moet ik regelen?

Hebt u een woning gekocht of verkocht? Of een hypotheek afgesloten, verhoogd of overgesloten? Dit heeft gevolgen voor uw aangifte en voorlopige aanslag. Klik hier om naar de checklist van de belastingdienst te gaan.

Rente en aflossing hypotheek
Maandelijks los je een deel van je hypotheek af en betaal je rente. De rente van je hypotheek is fiscaal aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost.

(Woon)verzekeringen
Als je een huis koopt, krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Zoals:

 • Opstalverzekering: je hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht.
 • Inboedelverzekering: niet verplicht maar we raden hem wel aan.
 • Overlijdensrisicoverzekering: een levensverzekering die je soms verplicht moet afsluiten in combinatie met je hypotheek.
 • Woonlastenverzekering: een verzekering die de risico’s van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid afdekt. Deze verzekering is niet verplicht, maar is soms wel aan te raden.

Gas, water, elektriciteit
Hoeveel gas, water en elektriciteit je gebruikt hangt van een aantal zaken af:

 • Grootte van je woning.
 • Isolatie van de woning.
 • Hoeveel personen wonen in de woning.
 • Hoe (on)zuinig ga je om met gas, water en elektriciteit.

Belastingen
Die bestaan uit onroerendezaakbelasting (OZB, soms ook wel onroerendgoedbelasting genoemd), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting.

Gemeenten hebben veel vrijheid bij het vaststellen van de gemeentelijke belastingen.

Onderhoud
De kosten voor onderhoud aan je eigen woning kunnen enorm verschillen. Het bouwjaar en de staat van de woning zijn belangrijke factoren. Die bepalen hoeveel je aan onderhoudskosten kwijt bent. Reken op een percentage van 1 à 2% van de waarde van de woning per jaar.

Nieuwbouw
Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren weinig onderhoud. Je kunt dan het beste al beginnen te reserveren voor latere jaren.

JE HEBT NOG GELD NODIG OM TE VERBOUWEN!

De kosten voor een verbouwing (bijvoorbeeld een keuken of badkamer) kun je meefinancieren. Maar alleen voor het bedrag waarmee de woning in waarde stijgt. Een deel van de verbouwing moet je dus  zelf betalen.

Ga je verduurzamen (bijvoorbeeld isoleren of een warmtepomp installeren) Dan mag je wel extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Je mag dan maximaal 6% van de waarde van de woning extra lenen.
Ga voor meer informatie over verduurzamen naa pagina Energiezuinig

JE HEBT EEN LEASEAUTO. WAT VOOR INVLOED HEEFT DIT OP JE MAXIMALE HYPOTHEEK?

Wie privé een auto least, kan fors minder hypotheek krijgen. Je leasecontract wordt volledig geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Hoeveel je minder kunt lenen, is afhankelijk van je leasebedrag. Maar dit kan tienduizenden euro’s schelen.

Goed om te weten. Had je al vóór 1 april 2022 een private-leasecontract, dan gelden nog de oude regels. Je staat geregistreerd bij het BKR en je leasebedrag telt voor 65 procent mee in de berekening. Heb je een zakelijk leasecontract, dan heeft dat overigens geen invloed op je hypotheek

HOEVEEL KAN JE MAXIMAAL LENEN?

Dit is dus afhankelijk van veel factoren:
Laat je dan goed informeren en adviseren door een financieel onafhankelijk hypotheek adviseur. Wij van de W van Wonen zijn onafhankelijk en kunnen je voorzien van een advises op maat.

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek.
Klik hier en maak die afspraak.

BEREKEN HIER JE MAXIMALE HYPOTHEEK EN BEKIJK HET RENTEOVERZICHT VAN MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS

OMDAT WIJ SAMENWERKEN MET MEER DAN 50 GELDVERSTREKKERS ZIJN WIJ VOLLEDIG ONAFHANKELIJK

WIL JE EEN PERSOONLIJKE BEREKENING OP MAAT AFGESTEMD OP JOUW WENSEN?

De W van Wonen