Trouwen of samenwonen?

Nu we willen gaan samenwonen rijst de vraag:
Gaan we “gewoon” samenwonen of gaan we trouwen?
Wat zijn de “spelregels” voor trouwen?

Wat moeten we regelen als we gaan samenwonen?

Trouwen en huwelijkse voorwaarden

Je trouwt vanaf 2018 in een beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden die je hebt vóórdat je gaat trouwen, vallen hier niet in. Gezamenlijke voorhuwelijkse bezittingen wél. Dit speelt bij samenwoners die gaan trouwen en die samen een huis hebben gekocht. Dit huis komt bij huwelijk automatisch in de gemeenschap van goederen terecht.

Wanneer heb je toch huwelijkse voorwaarden nodig?
Is de eigendomsverdeling van het huis niet 50% 50% of een van de twee heeft er 50.000 euro eigen geld ingestoken? In het huwelijk komt dit op één grote hoop. Heeft je partner een eigen bedrijf en wil je niet aansprakelijk zijn voor zijn schulden die hij maakt tijdens het huwelijk of wil je niet meegesleept worden in een faillissement? Maak dan huwelijkse voorwaarden.

Samenwonen
Met een samenlevingscontract sta je sterker en wordt je relatie een stuk officiëler. Afspraken over de huishoudelijke kosten komen erin terug en kun je een eerlijke verdeling opnemen voor het geval je uit elkaar gaat. Maar zeker als je een huis gaat kopen. Denk maar aan de verdeling van de betaalde premies voor de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek. Niets vastleggen is alleenstaand voor de wet!

Je bent geen erfgenaam van elkaar, daarvoor dien je een testament op te stellen!

De W van Wonen