Erkend Adviseur Duurzaam Wonen

Ons huis wordt te klein nu we gezinsuitbreiding krijgen!

We staan nu voor de keuze: Gaan we onze woning verbouwen of kopen we een andere woning?

Hoe kunnen we een eventuele verbouwing financieren?

Verhuizen of verbouwen: Hoe financier ik dat?

Verhuizen kan leuk zijn, maar er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden zoals:

 • Kunnen we onze hypotheek meenemen of moeten we een nieuwe hypotheek sluiten?
 • Wordt het een bestaande woning of gaan we voor nieuwbouw?
 • Komen we in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?
 • Ons huis is nog niet verkocht? Krijgen we een overbruggingslening?

Bereken hier je maximale hypotheek

Je hypotheek oversluiten? Bereken het hier

 

Verbouwen
Heb je meer ruimte nodig maar wil je niet verhuizen, dan blijft de optie verbouwen over. Hoe ga je dat financieren?

 • Met spaargeld: slim om het bedrag boven de vermogensrendementsheffing hiervoor te gebruiken
 • Je Hypotheek verhogen: Mits de waarde van je woning het toelaat. Misschien heb je wel een hogere inschrijving op je huidige hypotheek?
 • Een Tweede hypotheek: Ook hier moet de waarde van je woning toereikend zijn
 • Door Woningverbetering en NHG: gebruik makend van het energiebespaarbudget
 • Persoonlijke lening: mits gebruikt voor aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis is de rente fiscaal aftrekbaar. (Bij een doorlopend krediet is de rente niet aftrekbaar).

We hebben besloten te gaan verhuizen. Wordt het bestaande bouw of gaan we voor nieuwbouw?

Nieuwbouw heeft het voordeel van een hoog energielabel en dus lage energielasten.

Bestaande bouw heeft zijn charmes, maar ook zijn gebreken!

Bestaande bouw of nieuwbouw

 

Ik wil graag mijn eerste huis kopen. Maar hoe kom ik als starter nog aan een huis? In de kijker aan zet wordt het een en ander uitgelegd! Duur video 19,41 minuten.

 

Zowel bij het kopen van een nieuwbouw als bestaande bouw komen er extra kosten bij kijken. Bij bestaande bouw komen de kosten van een keuken en badkamer nog bij. Deze zijn vaak als stelpost opgenomen. Ook de vloeren en wanden zijn niet afgewerkt. Het voordeel is dat je daar je eigen keuze in kan maken, het nadeel is dat je vaak duurder uit bent. Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren geen onderhoudskosten. Bij bestaande bouw kan er achterstallig onderhoud zijn.

Ontvang gratis een persoonlijke hypotheekberekening

Wil jij weten waar je aan toe bent? Vul het inventarisatieformulier hypotheek in en ontvang je persoonlijke hypotheekberekening, zodat je met een gerust hart op huizenjacht kan gaan.

Onze keuze is gevallen op nieuwbouw.

Maar wat gaat het allemaal kosten?

Zit er wel een keuken in het huis? En een badkamer?

Kunnen we wel een hypotheek krijgen met onze bestaande woning?

Neem vandaag nog contact op met de W van Wonen adviseurs

Welke hypotheek past bij ons?

 

 

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af. 

 

Je hoeft niet perse voor één hypotheekvorm te kiezen. De perfecte hypotheek is misschien wel een combinatie. Een hypotheek kun je voor een deel annuïtair en voor een deel lineair aflossen. De rente van de hele hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Met deze combinatie creëer je een hypotheek die gedurende de hele looptijd (nagenoeg) stabiele maandlasten heeft.

Wij vergelijken het aanbod van bijna alle geldverstrekkers en zorgen ervoor dat je zorgeloos en comfortabel kunt genieten van je woning. Meer weten, maak een afspraak.

Klik hier voor de rente top 5

Op onze huidige woning zit Nationale Hypotheek Garantie.

Kunnen we die meenemen naar onze volgende woning?

En valt verduurzamen van de woning ook onder NHG?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie? En wat kunnen wij maximaal lenen?

Je komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als de marktwaarde van de woning niet hoger is dan 310.000 euro. Je weet dan zeker dat je nooit teveel leent en dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Je mag dus tot 100% van de waarde van de woning financieren.

 

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Naast de koopsom van de woning, zijn er bijkomende kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komt er zo’n 6 % aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moet je met eigen geld betalen.

Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 328.600 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Vraag hier het boekje aan: Haal meer energie uit je woning. Download hier het boekje 'haal meer energie uit je hypotheek'.

Kosten NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,7 % van de koopsom. Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn.

Download hypotheekbegrippen

Chantal heeft nog een kleine studielening.

Moeten we dit wel doorgeven aan de adviseur?

Is het verstandig de lening in te lossen met eigen geld of een schenking van ouders?

Laat je adviseren door een van onze professionele adviseurs

Kunnen wij een hypotheek aanvragen met studieschuld?

Bij de berekening van het maximale leenbedrag wordt rekening gehouden met de rente en aflossingen van je studieschuld.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR, die je moet melden aan je adviseur. Verzwijg je jouw studieschuld en heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan je ingeval van een restschuld geen aanspraak hierop maken!

 

Hypotheek afsluiten met studieschuld
Een geldverstrekker vraagt je meest recente bankafschriften bij je op en daar staan de afschrijvingen van Duo vermeld. Heb je dan verzwegen dat je een Duo hebt, dan kan je de hypotheek misschien ook wel vergeten!

Heb je nog een klein bedrag open staan van je studieschuld, dan is het verstandiger dit bedrag in te lossen voordat je een huis koopt. Er wordt namelijk gekeken naar de oorspronkelijke schuld en niet naar het bedrag dat al is ingelost!

Rood staan op de bank of op je creditkaart hebben ook invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook een abonnement met een smartphone wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek. Heb je een telefoon waar je 250 euro of meer voor moet afbetalen, dan wordt dit geregistreerd bij BKR waardoor je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen.

Een nieuwbouwwoning is al energiezuinig. Maar door welke voorzieningen? Zijn de kozijnen van hout of kunststof en liggen er zonnepanelen op dak? Heeft de woning een warmtepomp?

Welke maatregelen kunnen of moeten we nog meer nemen?

De WvanWonen verstrekt een gratis energierapport als we de hypotheek door hen laten verzorgen!

Energie besparen, hoe pak ik dat eigenlijk aan?

Het isoleren van je woning is een zeer effectieve manier van energie besparen. Isolatiemethoden en -materialen kunnen onderling sterk verschillen. Het is belangrijk dat de juiste materialen op vakkundige wijze worden geplaatst. Zo haal je het meeste uit uw isolatie.

 

7 Effectieve stappen om je huis te verduurzamen

 1. Isoleren spouwmuur
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 2. Isoleren schuin dak
  Besparing: 500 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 3. Zonnepanelen
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 4. Warmtepomp
  Besparing: 190 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 5. HR++ glas
  Besparing: 240 euro Eenmalige kosten: 3.100 euro
 6. Isoleren vloer
  Besparing: 160 euro. Eenmalige kosten: 1.400 euro
 7. Zonneboiler
  Besparing: minder dan 80 euro per jaar
  Eenmalige kosten: 2.000 euro

 

Sluit je een hypotheek af via de W van Wonen, dan vergoeden wij het energierapport opgemaakt door Susteen

Nu we inzicht hebben in de extra energiezuinige maatregelen en het extra meerwerk, rijst de vraag: Hoe kunnen we dat gefinancierd krijgen?

Kunnen we extra lenen bij de hypotheek, zijn er speciale regelingen of moeten we toch onze ouders eens lief aankijken!

Hoe financier ik verduurzaming van mijn woning?

Door je woning te verduurzamen verbeter je je huis namelijk op verschillende manieren: • Je wooncomfort stijgt, • Je energiekosten dalen en • Je woning wordt meer waard. Er valt dus veel te winnen, maar hiervoor zul je wel eerst moeten investeren. Hierom is het handig om het financiële plaatje goed in beeld te hebben.

Verduurzaming financieren met eigen (spaar)geld
Dit is de makkelijkste en snelste manier om het verduurzamen van je woning te financiering. Daarnaast kan het interessant zijn om extra bij te lenen om zo nog meer te kunnen investeren in de duurzaamheid van je woning.

 

Een duurzaamheidslening of energiebespaarlening aangaan
De duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een gemeentelijke of provinciale lening met een looptijd van tien tot vijftien jaar. In deze periode betaal je de lening in zijn geheel terug. De rente is erg laag, de afsluitkosten nihil, en de rente is fiscaal aftrekbaar.

Verduurzaming financieren via een nieuwe of bestaande hypotheek
Soms is het mogelijk om je investering in energiebesparende maatregelen via een hypotheek (mee) te financieren. Via het Energiebespaarbudget van NHG kun je een lening aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van 100%. Vraag hier de brochure op: haal meer energie uit je hypotheek met NHG

De Blijverslening: voor zowel koop als huurwoningen
Deze lening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De gemeente bepaalt de vorm welke ze aanbieden.

Op onze huidige hypotheek loopt een overlijdensrisicoverzekering. Kunnen we deze verhogen of moet er een nieuwe verzekering bijkomen?

Ik rook inmiddels niet meer, kan deze verzekering nu goedkoper?

Stel: mijn inkomen gaat achteruit omdat ik langdurig ziek word, kunnen we dan onze hypotheek nog wel betalen?

Wat als een van ons komt te overlijden?

Een overlijdens-risicoverzekering (ORV), keert eenmalig een afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. Met dat bedrag kunnen nabestaanden het wegvallen van je inkomen opvangen. Dat bedrag kunnen zij gebruiken om de hypotheek of huur van het huis te betalen, gezinsopvang te bekostigen of studie van kinderen veilig te stellen. Al vanaf enkele euro’s per maand zijn je nabestaanden beschermd tegen de financiële gevolgen jouw overlijden

Bereken hier de premie voor je overlijdensrisicoverzekering. De premies zijn de afgelopen jaren gedaald, misschien kan je wel besparen?

 

Een uitvaartverzekering verzekert de kosten voor je begrafenis of crematie en heeft een levenslange looptijd. Daardoor ben je zeker dat een verzekeraar uitbetaalt bij overlijden wanneer dan ook! Het verzekerd bedrag is vaak lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering. Met een uitvaartverzekering bouw je waarde op, omdat je spaart met een uitvaartverzekering.

Wat als een van ons arbeidsongeschikt wordt?
Met een woonlastenbeschermer verzeker je het risico van een dalend inkomen als gevolg van langdurige ziekte, ongeval of werkloosheid. De uitkering is dan een aanvulling op een WIA- of werkloosheidsuitkering waarmee je voor een bepaalde periode (een deel van) je hypotheeklasten kunt betalen

Hypotheek aflosverzekering
Deze verzekering keert een eenmalig bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt gebruikt om de top van de hypotheek mee af te lossen. De maandlasten van de hypotheek worden hierdoor blijvend verlaagd en er is geen sprake van een restschuld.

 

Via mijn werk bouw ik pensioen op, maar is dat wel voldoende tegen de tijd dat ik met pensioen ga? Ik wil eerder stoppen met werken maar zit dat er wel in?

Mocht ik plots komen te overlijden, komen Chantal en de kinderen dan niets tekort? Is er dan genoeg financiële ruimte om de kinderen te kunnen laten studeren?

Wat gebeurt er met mijn pensioen na overlijden?

Met een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenbeschermer kun je je hypotheek afdekken, maar is dat voldoende? Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven, stel de studie van de kinderen veilig, denk na over je erfenis, maak een levenstestament en kijk naar je pensioen. Wat kun je nu alvast regelen?

Pensioen voor je partner:  
* Bouw je op via je werkgever
* Gaat in direct na overlijden
* Is vaak de helft van je laatstverdiende salaris
* Dit pensioen vervalt als je je baan verliest of van werkgever verandert
* Soms recht op een ANW-uitkering v.d. overheid

Pensioen voor je kind(eren)
Kinderen van een overleden ouder hebben vaak recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt of tot je kind klaar is met een studie.

Pensioen voor je ex
Een ex-partner heeft mogelijk ook recht op een uitkering als jij overlijdt. Dit heet Bijzonder Partner Pensioen.

Het pensioen moet dan wel op basis van opbouw zijn. Is het op risicobasis verzekert dan vervalt het als jullie uit elkaar gaan.

 

 

Bereken de financiële gevolgen van overlijden
Wil je weten wat je maandelijks financieel tekort zou komen als jij of je partner overlijdt? Bereken het hier

Nu we 2 kleine pubers hebben lijkt het ons verstandig een testament op te stellen, want stel dat Chantal en ik gelijktijdig komen te overlijden door bijvoorbeeld een ongeval?

Wie zorgt er dan voor onze kinderen?

En stel, dat een van ons langdurig in coma blijft, kan de ander dan alles nog regelen?

Testament opmaken: waar moet je aan denken?

Met een testament bepaal je zelf wat er gebeurt met je nalatenschap als je er niet meer bent. Kom je te overlijden zonder testament dan regelt de wet een aantal zaken. In een testament leg je bijvoorbeeld vast:

 • Wie wat krijgt van jou nalatenschap;
 • Wie in je huis mag wonen na overlijden;
 • Dat je de partners van je kinderen uitsluit van de erfenis;
 • Dat bij opname van de langstlevende in een verzorgingstehuis de erfenis opeisbaar is;
 • Dat bij overlijden van de eerste ouder het kindsdeel opeisbaar is

 

 

Levenstestament Hierin leg je vast wie voor jou beslissingen mag nemen als je zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Een levenstestament is voor iedereen noodzakelijk, aangezien er altijd iets met je kan gebeuren waardoor je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te maken. De wet heeft hier niets voor geregeld, dus moet je dat zelf doen. Denk aan:

 • Beslissingen nemen voor medicatie, reanimatie en euthanasie;
 • De zorg over je kinderen; nemen van financiële beslissingen als je dat zelf niet meer kan.

Vraag hier de white paper erfrecht op.
Vraag hier de whitepaper digitaal testament op.

Is ons huidige pakket aan verzekeringen nog wel toereikend?

We hebben een overlijdenrisicoverzekering op het huis, maar geen verzekering voor de uitvaart! Is het slim een spaarverzekering te sluiten voor de kinderen, voor studie of later voor als ze een huis willen kopen?

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Autoverzekering, motorverzekering of brommerverzekering (WA-verzekering)
Voor een auto, motor of brommer ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd voor schade die je met je auto, motor of brommer aan anderen toebrengt.

Zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor je medische kosten. Kinderen tot 18 jaar vallen onder de polis van de ouders, maar zullen daarna zelf een zorgverzekering moeten afsluiten.

Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
Een woonhuisverzekering heb je nodig als je een koophuis hebt. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen die vaak wel. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis. Bijvoorbeeld door brand, water of storm.

Reken hier zelf je premie uit voor al deze verzekeringen

 • Een beperkte of uitgebreide casco dekking op je auto is niet verplicht, wel te adviseren
 • Een reisverzekering voor onverwachte kosten tijdens je vakantie is handig
 • Een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan (goederen van) anderen is een must
 • Een annuleringsverzekering voor als je de vakantie moet annuleren.
 • Een inboedelverzekering voor je spullen in huis kan je niet missen
 • Een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp tijdens conflicten bespaart je kosten
 • Een caravanverzekering om je caravan te verzekeren tegen bijvoorbeeld stormschade.
 • Een ongevallenverzekering voor ongevallen in en om het huis maar ook voor je hypotheek