Erkend Adviseur Duurzaam Wonen

Marlies gaat op kamers!

Wat kan ze lenen en wat moeten wij nog bijleggen.

En waar moeten we nog meer aan denken?

Is er een andere manier, waardoor Marlies geen lening hoeft te sluiten?

Ook advies? Neem contact op

Lening voor studenten

Je kind wordt 18 jaar en is dus nu volwassen. Maar jij bent onderhoudsplichtig tot 21 jaar van je kind! Jullie inkomsten verminderen omdat de kinderbijslag en het kindgebonden budget stoppen. Je zoon of dochter zal zelf een zorgverzekering moeten afsluiten en een DigiD moeten aanvragen die hij of zij nodig heeft om digitale aanvragen te ondertekenen zoals studiefinanciering en toeslagen

Het duo sociaal leenstelsel is een manier van geld lenen om de studie te kunnen bekostigen, te voorzien in het levensonderhoud en de huur van de kamer te betalen! De schuld moet binnen een periode van maximaal 40 jaar worden terugbetaald. De aflossingstermijnen gaan lopen vanaf het moment dat minimaal het minimumloon wordt verdient. De overheid gaat ervan uit dat ouders een deel van de studiekosten betalen. Hoeveel, dat hangt af van jullie inkomen.

 

 

Verhuurhypotheek
Ben je zelf in staat een beleggingspand aan te schaffen om dit te verhuren aan je kind en mogelijk aan medestudenten, dan mag je de huur jaarlijks schenken, tot een bepaald bedrag, aan je kind! Een financiering variërend van 70% tot 90% van de waarde in verhuurde staat is mogelijk. De rest vul je bij aankoop aan met eigen geld. Ben je in staat het pand volledig zelf te bekostigen, kan het handig zijn om gebruik te maken van een financiering. Je houdt zo een buffer en daarmee de vrijheid om het geld aan andere zaken te besteden of in ander vastgoed te steken.

De W van Wonen heeft gespecialiseerde adviseurs op het gebied van de verhuurhypotheek! Vraag advies aan een van onze adviseurs!

Ook als je beleggingspanden wilt herfinancieren ben je bij de W van Wonen aan het goede adres.

Het zou prettig zijn onze maandlasten te verlagen nu Marlies op kamers gaat. Is onze hypotheek over te sluiten naar een goedkopere rente, waardoor onze maandlast lager wordt?

En zijn we bij oversluiten de Nationale Hypotheek Garantie kwijt?

Ook advies? Neem contact op

Maandlasten verlagen, maar hoe doe ik dat?

De rente is historisch laag, nu hét moment om je hypotheek over te sluiten en je maandlasten te verlagen. Hoe? Je lost je oude hypotheek in en sluit een nieuwe hypotheek af.

Loopt je rentevast periode niet af, dan betaal je boete voor vervroegd aflossen. Dat is een vergoeding voor de rente die de geldverstrekker mist tot aan de afgesproken rentevervaldatum. Deze vergoeding is fiscaal aftrekbaar evenals de kosten die je maakt voor je nieuwe hypotheek zoals: notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, kosten NHG en taxatiekosten. Hoe korter de periode tot rentevervaldatum, hoe lager de boete!  

Heb je een hoge boete? Neem dan zeker contact op met de W van Wonen! Zij kunnen je van een goed advies voorzien!

 

 

EXTRA AFLOSSEN OP HYPOTHEEK
Jaarlijks mag je een bedrag tussen de 10% en 20% boetevrij inlossen op je hypotheek. Heb je spaargeld of geld uit een erfenis verkregen, dan is aflossen een goede optie. Op de bank levert je geld ook niets op! Uiteraard wordt je belastingaftrek minder, omdat je minder rente betaalt! Ook wordt je eigenwoningschuld lager en heb je meer overwaarde. Wil je later een andere woning kopen dan dien je deze overwaarde in je nieuwe huis te stoppen.

Kunnen we onze aflosvrije hypotheek meenemen naar de volgende woning?

Hoeveel kunnen we bijlenen en hoeveel moeten we verplicht inlossen en over welk tijdsbestek?

En is de hypotheekrente dan aftrekbaar?

Ook advies? Neem contact op

Welke hypotheek past bij mij?

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af.

 

 

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af. 

 

Je hoeft niet perse voor één hypotheekvorm te kiezen. De perfecte hypotheek is misschien wel een combinatie. Een hypotheek kun je voor een deel annuïtair en voor een deel lineair aflossen. De rente van de hele hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Met deze combinatie creëer je een hypotheek die gedurende de hele looptijd (nagenoeg) stabiele maandlasten heeft.

Bestaande aflosvrije hypotheek meenemen. Heb je een aflosvrije hypotheek, dan mag je deze voor maximaal 50% van de waarde van de woning meenemen naar een andere hypotheek, doch nooit meer dan het bedrag wat je aan aflosvrij hebt. Het deel boven de 50% moet je dan annuïtair of lineair inlossen.

Wij vergelijken het aanbod van bijna alle geldverstrekkers en zorgen ervoor dat je zorgeloos en comfortabel kunt genieten van je woning. Meer weten?

Neem contact op
Klik hier voor de rente top 5
Download hypotheekbegrippen

Kan Nationale Hypotheek Garantie overgezet worden naar de nieuwe hypotheek?

Kunnen we gebruik maken van het energiebespaarbudget van NHG en wat houdt dat in?

De W van Wonen verstrekt een gratis bouwkundig rapport als we de hypotheek door hen laten verzorgen! Mooi toch!

Ook advies? Neem contact op

Wat is NHG? En wat kan ik maximaal lenen?

Je komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als de marktwaarde van de woning niet hoger is dan 310.000 euro. Je weet dan zeker dat je nooit teveel leent en dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Je mag dus tot 100% van de waarde van de woning financieren.

Kosten NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,7 % van de koopsom. Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn.

Klik hier voor de NHG brochure lenen en prettig wonen

 

 

Je mag tot 100% van de marktwaarde van de woning financieren doch niet meer dan 310.000 euro. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 328.600 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Je moet dit extra bedrag wel in energiebesparende maatregelen steken.

Download hier het boekje: Haal meer energie uit je woning

De kosten voor NHG (borgtochtprovisie) zijn 0,7% van het hypotheekbedrag. Daarmee heb je een vangnet voor als je door onvoorziene omstandigheden je maandlast niet meer kan betalen of bij gedwongen verkoop er een restschuld over blijft.

Download hypotheekbegrippen

Wat zijn de mogelijkheden om ons huis te verduurzamen? En wat kost dat?

De W van Wonen verstrekt een gratis energierapport als we de hypotheek door hen laten verzorgen. Zij zijn onafhankelijk en doen met meer dan 30 geldverstrekkers zaken.

Dat is toch een mooi aanbod!

Ook advies? Neem contact op

Energie besparen, hoe pak ik dat eigenlijk aan?

Het isoleren van je woning is een zeer effectieve manier van energie besparen. Isolatiemethoden en -materialen kunnen onderling sterk verschillen. Het is belangrijk dat de juiste materialen op vakkundige wijze worden geplaatst. Zo haal je het meeste uit uw isolatie.

 

7 Effectieve stappen om je huis te verduurzamen

 1. Isoleren spouwmuur
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 2. Isoleren schuin dak
  Besparing: 500 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 3. Zonnepanelen
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 4. Warmtepomp
  Besparing: 190 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 5. HR++ glas
  Besparing: 240 euro Eenmalige kosten: 3.100 euro
 6. Isoleren vloer
  Besparing: 160 euro. Eenmalige kosten: 1.400 euro
 7. Zonneboiler
  Besparing: minder dan 80 euro per jaar
  Eenmalige kosten: 2.000 euro

 

Sluit je een hypotheek af via de W van Wonen, dan vergoeden wij het energierapport opgemaakt door Susteen

Nu we inzicht hebben in de te nemen energie maatregelen rijst de vraag: Hoe gaan we dat financieren?

Kunnen we extra lenen bij de hypotheek, zijn er speciale regelingen ?

Ook advies? Neem contact op

Hoe financier ik verduurzaming van mijn woning?

Door je woning te verduurzamen verbeter je je huis namelijk op verschillende manieren: • Je wooncomfort stijgt, • Je energiekosten dalen en • Je woning wordt meer waard. Er valt dus veel te winnen, maar hiervoor zul je wel eerst moeten investeren. Hierom is het handig om het financiële plaatje goed in beeld te hebben.

Verduurzaming financieren met eigen (spaar)geld
Dit is de makkelijkste en snelste manier om het verduurzamen van je woning te financiering. Daarnaast kan het interessant zijn om extra bij te lenen om zo nog meer te kunnen investeren in de duurzaamheid van je woning.

 

 

Een duurzaamheidslening of energiebespaarlening aangaan
De duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een gemeentelijke of provinciale lening met een looptijd van tien tot vijftien jaar. In deze periode betaal je de lening in zijn geheel terug. De rente is erg laag, de afsluitkosten nihil, en de rente is fiscaal aftrekbaar.

Verduurzaming financieren via een nieuwe of bestaande hypotheek
Soms is het mogelijk om je investering in energiebesparende maatregelen via een hypotheek (mee) te financieren. Via het Energiebespaarbudget van NHG kun je een lening aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van 100%. Vraag hier de brochure op: haal meer energie uit je hypotheek met NHG

De Blijverslening: voor zowel koop als huurwoningen
Deze lening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De gemeente bepaalt de vorm welke ze aanbieden.

Hoe kunnen we de overwaarde uit de woning halen?

Is met deze overwaarde de verduurzaming te financieren?

Kunnen we dat geld ook (deels) besteden voor de studie van Marlies?

Wat voor consequenties heeft dat voor de belastingaftrek?

Ook advies? Neem contact op

Hoe verzilver ik de grond van mijn woning?

Door je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker, kan je de grond van je woning door verkopen aan de Nederlandse Grondbank. Vervolgens huur je de grond weer van de Grondbank. Voor het huren van de grond betaal je een rentevergoeding (canon) die weer fiscaal aftrekbaar is.

Op deze manier kan je geld vrijmaken voor aanvulling op je pensioen, het betalen van de studiekosten van de kinderen, het verduurzamen van je woning. Het geld mag je dus vrij besteden.

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je boete betalen. Heb je een hoge boete? Neem dan zeker contact op met de W van Wonen! Zij kunnen u van een goed advies voorzien!

 

 

Met Duokoop kan je een woning met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tot maximaal 290.000 euro financieren (als je inkomen dit uiteraard toelaat) en kan worden toegepast voor woningen tot 580.000 euro met NHG in combinatie met Duokoop. De grondwaarde mag nooit meer zijn dan 50% van de totale waarde van de woning.

Ben je in staat om de grond weer terug te kopen dan is dat op elk gewenst moment mogelijk. Het is geen verplichting! Je betaalt dan de waarde van de grond van dat moment, doch nooit minder dan wat de grond waard was bij aankoop van de woning. Als je de woning wilt verkopen kun je deze met en zonder Duokoop aanbieden. De keuze is aan de koper. Wil de koper de woning met grond kopen? Geen probleem!

Download hypotheekbegrippen

 

We hebben een overlijdensrisicoverzekering. Kunnen we deze meenemen naar de nieuwe hypotheek?

Is deze verzekering te verhogen of moet er een nieuwe verzekering bijkomen?

En wordt mijn huidige verzekering goedkoper omdat ik gestopt ben met roken?

Stel dat ik langdurig ziek wordt waardoor mijn inkomen achteruit gaat, kunnen we dan de hypotheek nog betalen?

Ook advies? Neem contact op

Wat als een van ons komt te overlijden?

Een overlijdens-risicoverzekering (ORV), keert eenmalig een afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. Met dat bedrag kunnen nabestaanden het wegvallen van je inkomen opvangen. Dat bedrag kunnen zij gebruiken om de hypotheek of huur van het huis te betalen, gezinsopvang te bekostigen of studie van kinderen veilig te stellen. Al vanaf enkele euro’s per maand zijn je nabestaanden beschermd tegen de financiële gevolgen jouw overlijden

Bereken hier de premie voor je overlijdensrisicoverzekering. De premies zijn de afgelopen jaren gedaald, misschien kan je wel besparen?

 

Een uitvaartverzekering verzekert de kosten voor je begrafenis of crematie en heeft een levenslange looptijd. Daardoor ben je zeker dat een verzekeraar uitbetaalt bij overlijden wanneer dan ook! Het verzekerd bedrag is vaak lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering. Met een uitvaartverzekering bouw je waarde op, omdat je spaart met een uitvaartverzekering.

Wat als een van ons arbeidsongeschikt wordt?
Met een woonlastenbeschermer verzeker je het risico van een dalend inkomen als gevolg van langdurige ziekte, ongeval of werkloosheid. De uitkering is dan een aanvulling op een WIA- of werkloosheidsuitkering waarmee je voor een bepaalde periode (een deel van) je hypotheeklasten kunt betalen

Hypotheek aflosverzekering
Deze verzekering keert een eenmalig bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt gebruikt om de top van de hypotheek mee af te lossen. De maandlasten van de hypotheek worden hierdoor blijvend verlaagd en er is geen sprake van een restschuld.

 

Ik bouw pensioen op via mijn werk, maar is dat wel voldoende vanwege de scheiding?

Mocht ik plots komen te overlijden, komen Chantal en de kinderen dan niets tekort? Is er dan genoeg financiële ruimte om de kinderen te kunnen laten studeren?

Heeft mijn ex nog recht op een uitkering nadat ik ben overleden?

Ook advies? Neem contact op

Wat gebeurt er met mijn pensioen na overlijden?

Met een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenbeschermer kun je je hypotheek afdekken, maar is dat voldoende? Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven, stel de studie van de kinderen veilig, denk na over je erfenis, maak een levenstestament en kijk naar je pensioen. Wat kun je nu alvast regelen?

Pensioen voor je partner:  
* Bouw je op via je werkgever
* Gaat in direct na overlijden
* Is vaak de helft van je laatstverdiende salaris
* Dit pensioen vervalt als je je baan verliest of van werkgever verandert
* Soms recht op een ANW-uitkering v.d. overheid

Pensioen voor je kind(eren)
Kinderen van een overleden ouder hebben vaak recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt of tot je kind klaar is met een studie.

Pensioen voor je ex
Een ex-partner heeft mogelijk ook recht op een uitkering als jij overlijdt. Dit heet Bijzonder Partner Pensioen.

Het pensioen moet dan wel op basis van opbouw zijn. Is het op risicobasis verzekert dan vervalt het als jullie uit elkaar gaan.

 

 

Bereken de financiële gevolgen van overlijden
Wil je weten wat je maandelijks financieel tekort zou komen als jij of je partner overlijdt? Bereken het hier

Wij hebben een samengesteld gezin. Is het verstandig een testament op te laten stellen. Als er onverwacht met een van ons iets gebeurt, wat en hoeveel erven de kinderen dan? Hebben onze exen nog ergens recht op?

Ik heb iets gehoord over een levenstestament! Wat is dat en is dat belangrijk voor ons?

Ook advies? Neem contact op

Testament opmaken: waar moet je aan denken?

Met een testament bepaal je zelf wat er gebeurt met je nalatenschap als je er niet meer bent. Kom je te overlijden zonder testament dan regelt de wet een aantal zaken. In een testament leg je bijvoorbeeld vast:

 • Wie wat krijgt van jou nalatenschap;
 • Wie in je huis mag wonen na overlijden;
 • Dat je de partners van je kinderen uitsluit van de erfenis;
 • Dat bij opname van de langstlevende in een verzorgingstehuis de erfenis opeisbaar is;
 • Dat bij overlijden van de eerste ouder het kindsdeel opeisbaar is

 

 

 

Levenstestament Hierin leg je vast wie voor jou beslissingen mag nemen als je zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Een levenstestament is voor iedereen noodzakelijk, aangezien er altijd iets met je kan gebeuren waardoor je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te maken. De wet heeft hier niets voor geregeld, dus moet je dat zelf doen. Denk aan:

 • Beslissingen nemen voor medicatie, reanimatie en euthanasie;
 • De zorg over je kinderen; nemen van financiële beslissingen als je dat zelf niet meer kan.

Vraag hier de white paper erfrecht op.
Vraag hier de whitepaper digitaal testament op.

Nu de huizenmarkt zo spectaculair stijgt, stijgt onze opstalverzekering nu evenredig mee?

Marlies heeft een inboedelverzekering nodig. Hoe zit het met haar aansprakelijkheid?

Moet zij nu een eigen ziektekosten- en ongevallenverzekering sluiten? En rechtsbijstand?

Ook advies? Neem contact op

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Autoverzekering, motorverzekering of brommerverzekering (WA-verzekering)
Voor een auto, motor of brommer ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd voor schade die je met je auto, motor of brommer aan anderen toebrengt.

Zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor je medische kosten. Kinderen tot 18 jaar vallen onder de polis van de ouders, maar zullen daarna zelf een zorgverzekering moeten afsluiten.

Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
Een woonhuisverzekering heb je nodig als je een koophuis hebt. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen die vaak wel. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis. Bijvoorbeeld door brand, water of storm.

Reken hier zelf je premie uit voor al deze verzekeringen

 • Een beperkte of uitgebreide casco dekking op je auto is niet verplicht, wel te adviseren
 • Een reisverzekering voor onverwachte kosten tijdens je vakantie is handig
 • Een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan (goederen van) anderen is een must
 • Een annuleringsverzekering voor als je de vakantie moet annuleren.
 • Een inboedelverzekering voor je spullen in huis kan je niet missen
 • Een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp tijdens conflicten bespaart je kosten
 • Een caravanverzekering om je caravan te verzekeren tegen bijvoorbeeld stormschade.
 • Een ongevallenverzekering voor ongevallen in en om het huis maar ook voor je hypotheek