Erkend Adviseur Duurzaam Wonen

Nu we willen gaan samenwonen rijst de vraag:
Gaan we “gewoon” samenwonen of gaan we trouwen?

Wat zijn de “spelregels” voor trouwen?

Wat moeten we regelen als we gaan samenwonen?

Trouwen en huwelijkse voorwaarden

Je trouwt vanaf 2018 in een beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden die je hebt vóórdat je gaat trouwen, vallen hier niet in. Gezamenlijke voorhuwelijkse bezittingen wél. Dit speelt bij samenwoners die gaan trouwen en die samen een huis hebben gekocht. Dit huis komt bij huwelijk automatisch in de gemeenschap van goederen terecht.

 

 

Wanneer heb je toch huwelijkse voorwaarden nodig?
Is de eigendomsverdeling van het huis niet 50% 50% of een van de twee heeft er 50.000 euro eigen geld ingestoken? In het huwelijk komt dit op één grote hoop. Heeft je partner een eigen bedrijf en wil je niet aansprakelijk zijn voor zijn schulden die hij maakt tijdens het huwelijk of wil je niet meegesleept worden in een faillissement? Maak dan huwelijkse voorwaarden.

Samenwonen
Met een samenlevingscontract sta je sterker en wordt je relatie een stuk officiëler. Afspraken over de huishoudelijke kosten komen erin terug en kun je een eerlijke verdeling opnemen voor het geval je uit elkaar gaat. Maar zeker als je een huis gaat kopen. Denk maar aan de verdeling van de betaalde premies voor de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek. Niets vastleggen is alleenstaand voor de wet!

Je bent geen erfgenaam van elkaar, daarvoor dien je een testament op te stellen!

Onze droomwoning staat aan de rand van het centrum. Maar hebben we daar de keuze tussen een bestaande woning of een nieuwbouwwoning?

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Komen we als starter op dit moment nog wel aan een woning?

Maak vrijblijvend kennis met onze adviseurs

Gaan we voor nieuwbouw of bestaande bouw? Wat zijn de verschillen?

 

Ik wil graag mijn eerste huis kopen. Maar hoe kom ik als starter nog aan een huis? In de kijker aan zet wordt het een en ander uitgelegd! Duur video 19,41 minuten.

 

Zowel bij het kopen van een nieuwbouw als bestaande bouw komen er extra kosten bij kijken. Bij bestaande bouw komen de kosten van een keuken en badkamer nog bij. Deze zijn vaak als stelpost opgenomen. Ook de vloeren en wanden zijn niet afgewerkt. Het voordeel is dat je daar je eigen keuze in kan maken, het nadeel is dat je vaak duurder uit bent. Bij nieuwbouw heb je de eerste jaren geen onderhoudskosten. Bij bestaande bouw kan er achterstallig onderhoud zijn.

Ontvang gratis een persoonlijke hypotheekberekening

Wil jij weten waar je aan toe bent? Vul het inventarisatieformulier hypotheek in en ontvang je persoonlijke hypotheekberekening, zodat je met een gerust hart op huizenjacht kan gaan.

We hebben een woning op zicht. Welke hypotheek past bij onze situatie?

Kunnen we voor een langere periode dezelfde maandlast houden?

Hoe zit het met de belastingaftrek?

Neem vandaag nog contact op met de W van Wonen adviseurs

Welke hypotheek past bij ons?

 

 

Annuïteiten hypotheek: Bij deze vorm betaal je gedurende de looptijd elke maand bruto hetzelfde bedrag. In de eerste maand los je weinig af en betaal je veel rente. In de laatste maand los je juist veel af en is de rente nog marginaal. Omdat het rentedeel geleidelijk daalt en alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, stijgen je netto maandlasten daardoor ook geleidelijk.

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Dit rente bedrag neemt iedere maand af, omdat je rente betaalt over de restant hoofdsom. De lasten zijn in het begin van de looptijd relatief hoog, maar nemen naar mate de looptijd vordert af. 

 

Je hoeft niet perse voor één hypotheekvorm te kiezen. De perfecte hypotheek is misschien wel een combinatie. Een hypotheek kun je voor een deel annuïtair en voor een deel lineair aflossen. De rente van de hele hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Met deze combinatie creëer je een hypotheek die gedurende de hele looptijd (nagenoeg) stabiele maandlasten heeft.

Wij vergelijken het aanbod van bijna alle geldverstrekkers en zorgen ervoor dat je zorgeloos en comfortabel kunt genieten van je woning. Meer weten?

Neem contact op
Klik hier voor de rente top 5
Download hypotheekbegrippen

We willen een betaalbare en verantwoorde hypotheek die bij ons inkomen past. Het risico dat we de hypotheek niet meer kunnen betalen willen we uitsluiten.

En kunnen we het verduurzamen van de woning, ook meefinancieren?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie? En wat kunnen wij maximaal lenen?

Je komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als de marktwaarde van de woning niet hoger is dan 310.000 euro. Je weet dan zeker dat je nooit teveel leent en dat je naast je maandelijkse lasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Je mag dus tot 100% van de waarde van de woning financieren. .

 

 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
Naast de koopsom van de woning, zijn er bijkomende kosten zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komt er zo’n 6 % aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moet je met eigen geld betalen.

Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 % extra lenen, met een kostengrens tot 328.600 euro. Dus een maximale leensom van 106% van de waarde van de woning. Vraag hier het boekje aan: Haal meer energie uit je woning. Download hier het boekje 'haal meer energie uit je hypotheek'.

Kosten NHG
Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig aan NHG. Deze provisie is 0,7 % van de koopsom. Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn.

Download hypotheekbegrippen

Ina heeft nog een studieschuld van zo’n 9.000 euro! Zou een bank daar moeilijk over doen? Moeten we wel doorgeven dat Ina een studieschuld heeft?

Als we dat niet doorgeven, zijn we dan strafbaar?

Ik heb een i-phone van de zaak en Ina betaalt maandelijks een vast bedrag. Is dat belangrijk om door te geven?

Laat je adviseren door een van onze professionele adviseurs

Kunnen wij een hypotheek aanvragen met studieschuld?

Bij de berekening van het maximale leenbedrag wordt rekening gehouden met de rente en aflossingen van je studieschuld.

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR, die je moet melden aan je adviseur. Verzwijg je jouw studieschuld en heb je een woning met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan je ingeval van een restschuld geen aanspraak hierop maken!

 

Hypotheek afsluiten met studieschuld
Een geldverstrekker vraagt je meest recente bankafschriften bij je op en daar staan de afschrijvingen van Duo vermeld. Heb je dan verzwegen dat je een Duo hebt, dan kan je de hypotheek misschien ook wel vergeten!

Heb je nog een klein bedrag open staan van je studieschuld, dan is het verstandiger dit bedrag in te lossen voordat je een huis koopt. Er wordt namelijk gekeken naar de oorspronkelijke schuld en niet naar het bedrag dat al is ingelost!

Rood staan op de bank of op je creditkaart hebben ook invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook een abonnement met een smartphone wordt gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek. Heb je een telefoon waar je 250 euro of meer voor moet afbetalen, dan wordt dit geregistreerd bij BKR waardoor je duizenden euro’s minder aan hypotheek kunt krijgen.

We hebben ons droomhuis gevonden!

Wat is het maximale bedrag dat we kunnen lenen?

De W van Wonen verstrekt een gratis bouwkundig rapport als we de hypotheek door hen laten verzorgen!

Hoeveel kunnen wij lenen?

De waarde van de woning, het (gezamenlijk) inkomen, de hypotheekrente en jullie financiёle verplichtingen bepalen het maximaal te lenen bedrag. Je kunt nooit meer lenen dan 100% van de waarde van de woning. Kosten zoals advies, taxatie, notaris (de zogenaamde kosten koper) mag je niet uit de hypotheek betalen. Deze kosten moet je dus betalen met eigen middelen!

 

Factoren die invloed hebben op de hoogte van jullie lening
Stel: je mag 275.000 euro lenen op basis van jullie inkomen maar de waarde van de woning is 240.000 euro, dan is de maximale lening dus 240.000 euro. Voor het verschil zullen jullie het spaargeld moeten aanspreken of jullie ouders lief aan kijken voor een schenking.

Ga je verhuizen van een koopwoning naar een duurdere koopwoning en heb je een overwaarde opgebouwd, dan moet je de overwaarde investeren in je nieuwe woning om de maximale belastingaftrek te behouden. Dit is geregeld in de bijleenregeling.

 

Ben je zzp'er dan kan je al na 1 jaar ondernemen een hypotheek aanvragen. Ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vraag hier de checklist op hypotheek aanvragen als ZZP’er

Tot een maximale koopsom van 290.000 euro kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Investeer je in energiebesparende voorzieningen? Dan is de maximale kostengrens 307.400 euro.

Download hypotheekbegrippen

Ons droomhuis is voorzien van dubbel glas en kunststof kozijnen. Maar wat kunnen we nog meer doen om onze woning te verduurzamen?

De W van Wonen verstrekt een gratis energie rapport als we de hypotheek door hen laten verzorgen!

Energie besparen, hoe pak ik dat eigenlijk aan?

Het isoleren van je woning is een zeer effectieve manier van energie besparen. Isolatiemethoden en -materialen kunnen onderling sterk verschillen. Het is belangrijk dat de juiste materialen op vakkundige wijze worden geplaatst. Zo haal je het meeste uit uw isolatie.

 

7 Effectieve stappen om je huis te verduurzamen

 1. Isoleren spouwmuur
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 2. Isoleren schuin dak
  Besparing: 500 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 3. Zonnepanelen
  Besparing: 460 euro. Eenmalige kosten: 4.600 euro
 4. Warmtepomp
  Besparing: 190 euro. Eenmalige kosten: 4.000 euro
 5. HR++ glas
  Besparing: 240 euro Eenmalige kosten: 3.100 euro
 6. Isoleren vloer
  Besparing: 160 euro. Eenmalige kosten: 1.400 euro
 7. Zonneboiler
  Besparing: minder dan 80 euro per jaar
  Eenmalige kosten: 2.000 euro

 

Sluit je een hypotheek af via de W van Wonen, dan vergoeden wij het energierapport opgemaakt door Susteen

We willen de muren, het dak en de vloer isoleren!

En als het binnen het budget past, ook nog zonnepanelen op het dak.

Maar dat zal een aardige duit gaan kosten! Welke regelingen zijn daar voor?

Hoe financier ik verduurzaming van mijn woning?

Door je woning te verduurzamen verbeter je je huis namelijk op verschillende manieren: • Je wooncomfort stijgt, • Je energiekosten dalen en • Je woning wordt meer waard. Er valt dus veel te winnen, maar hiervoor zul je wel eerst moeten investeren. Hierom is het handig om het financiële plaatje goed in beeld te hebben.

Verduurzaming financieren met eigen (spaar)geld
Dit is de makkelijkste en snelste manier om het verduurzamen van je woning te financiering. Daarnaast kan het interessant zijn om extra bij te lenen om zo nog meer te kunnen investeren in de duurzaamheid van je woning.

 

Een duurzaamheidslening of energiebespaarlening aangaan
De duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een gemeentelijke of provinciale lening met een looptijd van tien tot vijftien jaar. In deze periode betaal je de lening in zijn geheel terug. De rente is erg laag, de afsluitkosten nihil, en de rente is fiscaal aftrekbaar.

Verduurzaming financieren via een nieuwe of bestaande hypotheek
Soms is het mogelijk om je investering in energiebesparende maatregelen via een hypotheek (mee) te financieren. Via het Energiebespaarbudget van NHG kun je een lening aanvragen tot maximaal 106% van de waarde van de woning, in plaats van 100%. Vraag hier de brochure op: haal meer energie uit je hypotheek met NHG

De Blijverslening: voor zowel koop als huurwoningen
Deze lening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. De gemeente bepaalt de vorm welke ze aanbieden.

We kopen de woning op beider salaris, maar wat als er een inkomen wegvalt door overlijden, langdurige ziekte of ongeval?

Kunnen we de maandlast dan nog betalen?

Wat als een van ons komt te overlijden?

Een overlijdens-risicoverzekering (ORV), keert eenmalig een afgesproken bedrag uit aan je nabestaanden als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. Met dat bedrag kunnen nabestaanden het wegvallen van je inkomen opvangen. Dat bedrag kunnen zij gebruiken om de hypotheek of huur van het huis te betalen, gezinsopvang te bekostigen of studie van kinderen veilig te stellen. Al vanaf enkele euro’s per maand zijn je nabestaanden beschermd tegen de financiële gevolgen jouw overlijden

Bereken hier de premie voor je overlijdensrisicoverzekering. De premies zijn de afgelopen jaren gedaald, misschien kan je wel besparen?

 

 

Een uitvaartverzekering verzekert de kosten voor je begrafenis of crematie en heeft een levenslange looptijd. Daardoor ben je zeker dat een verzekeraar uitbetaalt bij overlijden wanneer dan ook! Het verzekerd bedrag is vaak lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering. Met een uitvaartverzekering bouw je waarde op, omdat je spaart met een uitvaartverzekering.

Wat als een van ons arbeidsongeschikt wordt?
Met een woonlastenbeschermer verzeker je het risico van een dalend inkomen als gevolg van langdurige ziekte, ongeval of werkloosheid. De uitkering is dan een aanvulling op een WIA- of werkloosheidsuitkering waarmee je voor een bepaalde periode (een deel van) je hypotheeklasten kunt betalen

Hypotheek aflosverzekering
Deze verzekering keert een eenmalig bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt gebruikt om de top van de hypotheek mee af te lossen. De maandlasten van de hypotheek worden hierdoor blijvend verlaagd en er is geen sprake van een restschuld.

 

Zijn we verplicht ons huis te verzekeren?

Welke verzekeringen zijn verplicht en welke verzekeringen zijn noodzakelijk?

Waar moeten we allemaal aan denken?

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Autoverzekering, motorverzekering of brommerverzekering (WA-verzekering)
Voor een auto, motor of brommer ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd voor schade die je met je auto, motor of brommer aan anderen toebrengt.

Zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor je medische kosten. Kinderen tot 18 jaar vallen onder de polis van de ouders, maar zullen daarna zelf een zorgverzekering moeten afsluiten.

Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
Een woonhuisverzekering heb je nodig als je een koophuis hebt. Deze verzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen die vaak wel. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis. Bijvoorbeeld door brand, water of storm.

Reken hier zelf je premie uit voor al deze verzekeringen

 • Een beperkte of uitgebreide casco dekking op je auto is niet verplicht, wel te adviseren
 • Een reisverzekering voor onverwachte kosten tijdens je vakantie is handig
 • Een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan (goederen van) anderen is een must
 • Een annuleringsverzekering voor als je de vakantie moet annuleren.
 • Een inboedelverzekering voor je spullen in huis kan je niet missen
 • Een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp tijdens conflicten bespaart je kosten
 • Een caravanverzekering om je caravan te verzekeren tegen bijvoorbeeld stormschade.
 • Een ongevallenverzekering voor ongevallen in en om het huis maar ook voor je hypotheek